TERCE JADRANSKIH BRODICA Izložba nacrta i predmeta tradicionalnih plovila hrvatskog Jadrana

SPLIT - Izložba Terce jadranskih brodica kroz tehničke nacrte i predmete korištene u istraživanju, rekonstrukciji i projektiranju replika tradicijskih plovila hrvatskog Jadrana prikazuje radni vijek inženjera brodogradnje Velimira Salamona rođenog u Zagrebu 1945. godine.

Izložbu čini šezdesetak tehničkih crteža tradicijskih, jadranskih brodica na jedra i vesla. Time dobivamo uvid  u gradnju bracera, gajeta, falkuši, batana, guceva, peliga i ostalih tradicijskih plovila koja su nesumnjivo tvorila okosnicu obalne plovidbe na istočnoj obali Jadrana. Prema riječima samog autora, on si ne laska da iznosi neka svoja, vlastita i posve nova otkrića, on nas vraća u stara, i svima znana, iskonska znanja koja su nepažnjom potisnuta u zaborav. Namjera mu je bila podsjetiti i obrisati prašinu sa starih znanja o plovilima na Jadranu.

Svojim crtežima u kojima se isprepliće tehnička vještina i poetičnost, Salamon nas je uspio podsjetiti na stare brodove koji su se gradili na Jadranskom moru vraćajući nas u neka davna vremena kada su se brodovi gradili duboko povezani sa svojim podnebljem. Njegova izložba crteža koja je nastala kroz strast i životnu posvećenost jadranskim brodicama ukazuje nam na mediteranska ishodišta Hrvatske i na bogatu pomorsku kulturnu baštinu.

Tehničke nacrte je 2020. godine autor darovao Željku Skomeršiću, istaknutom hrvatskom maketaru i voditelju Interpretacijskog centra pomorske baštine Krka. Od tada je izložba postavljena u Centru za kulturu u Krku, Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, Interpretacijskom centru Duboak u Malinskoj i  Muzeju Pachen u Rockenhausenu u Njemačkoj.

Izložba ostaje otvorena do 17. travnja 2023. godine.

D.G.