1 min. čitanja

Teoretičari zavjere pokrenuli peticiju za moratorij na uvođenje 5G tehnologije u Splitu

Teoretičari zavjere pokrenuli peticiju za moratorij na uvođenje 5G tehnologije u Splitu
Foto: Pixabay / Boris Kačan

SPLIT – Grad Split svrstan je među 13 gradova i 1 otok (Hvar) za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže na adresi  Kralja Zvonimira 14 (Koteksov neboder), stoji u peticiji “Građani Splita za moratorij na uvođenje 5G tehnologije”.

U pojašnjenju upitne stručnosti, u peticiji se spominju i zemlje poput Slovenije i Švicarske koje su nacionalnoj razini zaustavile implementaciju 5G tehnologije dok se ne dokažu neštetni učinci na ljudsko zdravlje te biljni i životinjski svijet.

Tvrde i da je 2016.godine 252 znanstvenika iz 43 zemlje svijeta, koji se bave temom elektromagnetskog zračenje, uputilo apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tražeći strože standarde zaštite te upozorilo da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi dok se ne istraže njezini učinci po ljudsko zdravlje, biljni i životinjski svijet.

Rasprave o 5G tehnologiji u našim se medijima uglavnom svode na sponzorirane članke korporativnog sektora, izjave profesora s tehničkih fakulteta, IT stručnjaka ili inženjera iz HAKOM-a, navodi između ostalog autorica peticije Silvana Ramljak Džinkić, čiji tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, HAKOM je nakon obustavlja uvođenja 5G tehnologije u Gradu Hvaru detaljno obrazložio što je zapravo 5G tehnologija i da su i sami zadnje vrijeme “bombardirani raznim teorijama zavjera, od kojih su neke pale na plodno tlo kod pojedinaca”, a smatraju i da se “može dogoditi i da će neki političari pokušati kapitalizirati strah od novoga poput 5G tehnologije” te da je u svemu uvijek korisno odgovore tražiti od neovisnih i relevantnih znanstvenika i stručnjaka.

No čini se da Splićani i nisu baš zainteresirani potpisivati ovakvo što, jer je peticija u 3 dana skupila jedva nešto više od 300 potpisa.

PROČITAJTE JOŠ:

HAKOM o Hvaru i 5G mreži: “Bombardirani smo teorijama zavjere”
Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok im ne dokažu da nije štetna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.