Tehnomontov novi ribarski brod može skladištiti 50 tona ribe

PULA - U Brodogradilištu Tehnomont gradi se brod za škotskog naručitelja za ribarenje oko otočja Shetland na maksimalnoj dubini od 400 metara. U brodu se može skladištiti do 50 tona ribe, a za lov će biti zadužena posada od 12 ljudi.

Ulazak Hrvatske u eurozonu posebno će dobre učinke imati na naše izvoznike. Potvrđuju to i u pulskom brodogradilištu Tehnomont iza kojeg je uspješna poslovna 2022. godina, a u tekućoj se nadaju isporučiti čak šest novih brodova.

U Brodogradilištu Tehnomont u Puli gradi se brod za škotskog naručitelja, a ribarit će oko otočja Shetland na maksimalnoj dubini od 400 metara. Direktor proizvodnje Mladen Rabota ekipu HRT-a proveo je kroz brod u kojem se može skladištiti do 50 tona ribe. Za lov će biti zadužena posada od 12 ljudi.

Brod će imati tri kabine za putnike, 2 četverokrevetne, 1 dvokrevetna, kapetanova kabina te salon. Cijena broda je 5,5 milijuna eura.

Brodograditelj Tomislav Smoljan kaže da je posao fizički zahtjevan, ali i da treba imati znanja, a brodomonter Karlo Živolić ističe da je u brodogradnji od 18-e godine i da nije požalio. U brodogradilištu radi još 130 ljudi, a poslovanje je stabilno unatoč pandemiji, ratu i inflaciji koji su poremetili cijene.

Uprava pozdravlja ulazak u eurozonu.

- Mi smo izvoznici, tu neće biti problema s tečajnim razlikama, to nas veseli, a ono drugo - plivamo kako god znamo i umijemo, cijene se nisu stabilizirale, teško je bilo što unaprijed ukalkulirati, puno toga je iz uvoza, cijene rastu - navodi Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

Unatoč tomu, Tehnomont se ove godine nada stranim naručiteljima predati šest brodova - ribarskih, patrolnih i vatrogasnih. Iako se velika i mala brodogradnja ne mogu uspoređivati, veseli činjenica da je industrija u Puli još živa, piše HRT.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Brodosplit započeo gradnju autonomnog besposadnog broda
U Brodograđevnoj industriji Split na stroju za rezanje limova započela je obrada aluminija za Novogradnju 493. Riječ je o izgradnji autonomnog besposadnog broda kojem je osnovna namjena gašenje požara i sprječavanje onečišćenja plutajućim branama, odnosno protupožarno djelovanje kod pomorskih nesreć…