Tehničko nadgledanje LNG terminala na otoku Krku

KRK – Sektor za eksplozivne atmosfere Ravnateljstva civilne zaštite provodi Tehničko nadgledanje postrojenja LNG terminala na otoku Krku. Provodi se na osnovu važećih propisa i normi, tehničke dokumentacije izvedenog stanja i pregleda postrojenja, kada se primjenom alata, ispitne i mjerne opreme utvrđuje stvarno stanje tehnologije postrojenja, opreme i instalacija.

Kontrolira se klasifikacija prostora ugroženog eksplozivnom atmosferom, izvedba, odabir i ispravnost ugradnje, protueksplozijski zaštićenih uređaja i instalacija, te održavanost postrojenja.

Ravnateljstvo civilne zaštite, Sektor za eksplozivne atmosfere provodi Tehničko nadgledanje postrojenja LNG terminala na otoku Krku. LNG Hrvatska d.o.o. osnovana je s ciljem realizacije projekta izgradnje terminala na otoku Krku koji je od strateškog interesa za Europsku uniju i Republiku Hrvatsku. Sukladno Odlukama Vlade Republike Hrvatske kojima je terminal na otoku Krku proglašen strateškim investicijskim projektom za Republiku Hrvatsku.

Foto: MUP CZ

Unutar Ravnateljstva djeluje Sektor za eksplozivne atmosfere, čija su temeljna područja djelovanja tehničko nadgledanje postrojenja ugroženih eksplozivnom atmosferom plinova, para, maglica i prašine, tehničko nadgledanje tvrtki koje provode aktivnosti instaliranja, održavanja i popravka uređaja i instalacija, laboratorijska ispitivanja uređaja i opreme, potvrđivanje sukladnosti (certifikaciju) protueksplozijski zaštićene opreme namijenjene eksplozivnoj atmosferi, te potvrđivanje sukladnosti (certifikaciju) eksplozivnih tvari.

Sektor za eksplozivne atmosfere provodi preventivno djelovanje na sprječavanju eksplozija u postrojenjima ugroženim eksplozivnom atmosferom, tj. pridonosi smanjenju rizika od tehnoloških eksplozija i katastrofa. Tehničkim nadgledanjem postrojenja i aktivnosti, ispitivanjem i certifikacijom protueksplozijski zaštićene opreme (Ex-Opreme) daje se veliki doprinos sigurnosti velikog broja objekata i postrojenja (npr. plinske platforme, rafinerije nafte, transport plina i nafte, kemijska, prehrambena i farmaceutska industrija, skladišta zapaljivih tvari, silosi, i dr.).

Foto: MUP CZ

Terminal ima geopolitičku i stratešku dimenziju u okviru jačanja europskog energetskog tržišta i povećanja sigurnosti opskrbe plinom zemalja Europske unije, a posebno zemalja srednje i jugoistočne Europe koje za sebe žele osigurati novi pouzdani dobavni pravac plina.

I.B.