Tankerska plovidba povlači s Burze dionice Tankerske Next Generation nakon otkupa od 78 kuna

ZADAR - Brodarsko dioničko društvo, Tankerska Next Generation (TNG) održat će 21. studenog glavnu skupštinu dioničara  kako bi dali odobrenje Upravi i Nadzornom odboru Društva da odluči o otuđivanju vlastitih dionica u dobrovoljnoj ponudi za preuzimanje Tankerske plovidbe.

Dosadašnja majka tvrtka nove brodarske tvrtke TNG, Tankerska plovidba stekla je 91,71 posto glasova na Glavnoj skupštini Društva.

Oni su krajem listopada HANFA-i objavili ponudu otkupa preostalih dioničara po cijeni od  78 kuna za svaku dionicu.  Među tim tzv. malim dioničarima je i Tankerska Next Generation koja je s burze otkupljivala vlastite dionice, što je uobičajena praksa.

- Cilj Tankerske plovidbe je postizanje apsolutne korporativne kontrole u TNG-u na način da se, nakon ponude za preuzimanje pod uvjetom da za to budu ispunjene propisane pretpostavke, provede postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara na Tankersku plovidbu sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, nedavno je za 057.info pojasnio preuzimanje svoje tvrtke kćeri, Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe.

Malim dioničarima je ovo jedinstvena prilika prodaje dionica, a Tankerska plovidba vjerojatno želi steći vlasnički paket od 95 posto, kako  bi, prema najavi Pavića, proveli postupak povlačenja dionica sa Zagrebačke burze.

Isto to je napravljeno za Tankersku plovidbu nakon što je uprava našla model kojim se obranila od neprijateljskog preuzimanja i uništavanja zadarskog brodare, preko Zaklade kojoj su vlasnici  svi zaposlenici brodarske kompanije.

I.B.