Tankerska plovidba o božićnom ručku svojih pomoraca: “Bio je to laganiji ručak, večera je bila bogatija”

ZADAR – Ovogodišnji božićni ručak prisjeo je pomorcima s broda Ravni Kotari u vlasništvu Tankerske plovidbe. Dok su mnogi uživali u bogatoj božićnoj trpezi, u Facebook grupi “Lako njemu on je pomorac” osvanula je fotografija božićnog objeda koja je izazvala salvu negativnih komentara na društvenim mrežama.

Zagoreni batak i nekoliko komada suhog peciva na tanjuru – objed je koji je pomorcima broda M/V Ravni Kotari poslužen na sami Božić. U opisu fotografije stoji kako je za ovakav ručak odgovoran kapetan broda, tiranin, kako su ga nazvali, te da su škrti obroci koji se poslužuju pomorcima postali pravilo, a ne iznimka.

– Božić je, nek se vidi raskoš; Takvima nije mjesto na brodu; Tuga i jad; Kapetan štedi kompaniji dolare; Ovo je sramota za firmu, a bogami i sramota za Zadar – samo su neki od komentara ispod objavljene fotografije, nakon čega se povela rasprava iz koje se moglo zaključiti da se siromašni obroci poslužuju pomorcima i na brodovima drugih kompanija.

U potrazi za odgovorima kontaktirali smo Tankersku plovidbu, u čijem je vlasništvu navedeni brod, želeći saznati je li ovakva prehrana uobičajena za njihove djelatnike te jesu li im se pomorci ikada žalili na tretman kapetana.

U razgovoru za Morski.hr član uprave Tankerske plovidbe Ivan Pupovac rekao nam je da je, nakon objave fotografije na društvenim mrežama, njihov Odjel sigurnosti, kvalitete i interne kontrole započeo s istragom kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Foto: Brod Ravni Kotari/Tankerska plovidba

– Prema prvim nalazima istrage, s obzirom da dio posade ne ruča nego preferira raniju večeru, kuhar je u dogovoru sa zapovjednikom spremio laganiji ručak, a obilniju večeru. Međutim, kako dio posade nije bio informiran o istom došlo je do nezadovoljstva koje je kulminirao objavom na društvenim mrežama – istaknuo nam je Pupovac, navodeći kako budget za prehranu u Tankerskoj plovidbi prati standard industrije.

– Štoviše on je i nešto veći, a uz to se na blagdane dodatno uvećava za 50%. Ručak na blagdane tako uobičajeno uključuje biftek ili pečenu janjetinu koja je ovaj put, uz kolače za desert, servirana za večeru – istaknuo je Pupovac.

Navodi kako se pomorci za bilo kakvo nezadovoljstvo stanjem na brodu ili zapovjednim kadrom mogu obratiti otvoreno ili anonimno Odjelu sigurnosti, kvalitete i interne kontrole, na način koji je definiran i međunarodnim standardima i internim procedurama kompanije. Kaže da u ovom slučaju, a ni ranije, nije bilo službene niti neformalne prijave, već samo objave na društvenim mrežama.

No poručuje kako će Tankerska plovidba, s ciljem prevencije slične situacije, u sljedećem razdoblju dodatno usmjeriti nadzor inspektora prema ovom segmentu u floti.

Kristina Bokanić