Tankerska plovidba ima 70 pomoraca iz Ukrajine, posadama upute da se suzdrže komentiranja

ZADAR – Ratni sukob u Ukrajini može imati dalekosežne posljedice za brodarstvo, pa samim time i za Tankersku plovidbu, ustvrdio je Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe.

On je za 057.info objasnio kretanja na svjetskom tržištu brodarstva, ali i moguće posljedice za brodare.

– Iako je u fokusu javnosti osim samih ratnih zbivanja uglavnom energetski tijek dobara iz Rusije prema Europi – nafte i plina, treba naglasiti da su Ukrajina i Rusija isto tako vrlo bitni čimbenici u svjetskom prehrambenom lancu kao veliki izvoznici suncokreta, pšenice, kukuruza, ječma i ostalih žitarica. Određene afričke države, poput Benina i Somalije u potpunosti ovise o uvozu pšenice iz Rusije i Ukrajine, tako da dok se ne uspostave novi pomorski putevi i normalizira opskrba, nije isključeno da će doći do većeg migrantskog vala iz Afrike ili do ponovnih aktivnosti somalijskih pirata – najavio je Mario Pavić mogućnost jedne od najvećih opasnosti na moru.

Prvi čovjek zadarske brodarske kompanije ukazao je i na kadrovske probleme u pomorskom svijetu.

U slučaju trajnije nemogućnosti ukrcaja posade ruske i ukrajinske nacionalnosti, prema riječima Pavića, na pomorskom tržištu rada moglo bi doći do znatnog poremećaja u vidu nedostatka kvalificirane radne snage obzirom da iz tih zemalja dolazi oko 15 posto ukupnog broja pomoraca.

– Tankerska plovidba na svojoj floti trenutno ima oko 70 pomoraca ukrajinske nacionalnosti, dio kojih po završetku ugovora zajedno sa svojim obiteljima završava i u našoj županiji – doznaje se od direktora Tankerske plovidbe.

On nam je kazao i kako postoje razne inicijative i upiti međunarodnih organizacija prema ukrajinskoj Vladi da se pomorci ne mobiliziraju u rat već da im se omogući ukrcaj na brodove.

– Teško je u ovom trenutku procijeniti s kolikom sigurnošću dugoročno možemo računati na ukrajinsku posadu. Tankerska ima još od ranije razrađene alternative – navodi Pavić.

Iako ovaj rat možemo poistovjetiti s Domovinskim, a uz to imamo i ukrajinsku posadu na brodovima pa zajedno s njima proživljavamo dio stradanja, pomorcima smo dali upute da se po lukama a i na društvenim mrežama suzdrže komentara oko politiziranja aktualne situacije, prenio je važan dio poslovne politike predsjednik Uprave Tankerske plovidbe.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Tankerska plovidba zbrinula ukrajinske pomorce s obiteljima i plovi dalje prema ruskim lukama