Tamno nebo Lastovo

LASTOVO – Turistička zajednica Općine Lastovo, Društveni centar Lastovo, Park prirode Lastovsko otočje i Kamp Zaglav priređuju dvodnevni astro-program za ljubitelje tamnog neba nad otokom u srijedu 20. i četvrtak 21. srpnja na raznim lokacijama na Lastovu.

Prošle godine oživljen projekt „Lastovo – otok zvijezda“ u ovoj je dodatno obogatio program što je pod zvijezde dovelo nove oduševljene goste. Nekoliko puta tjedno Turistička zajednica Općine Lastovo organizira promatranja teleskopom, praćena kraćim izlaganjima i upoznavanjem s objektima koje vidimo na nebu, ali i s opasnostima od svjetlosnog zagađenja – dovoljno se javiti u ured i dogovoriti termin. Uz vođenja se priređuju radionice astronomije i astrofotografije za djecu i odrasle, te predavanja namijenjena općoj publici, a interes za sve aspekte proučavanja svemira zaista je velik.

Foto: TZ Lastovo

Ovaj tjedan na Lastovo ponovno dolazi astronom i jedan od najvećih popularizatora znanosti u nas, autor i voditelj emisije Andromeda te omiljeni voditelj zagrebačkog planetarija, Korčulanin Ante Radonić. U srijedu i četvrtak će od 20 sati u Društvenom centru Lastovo održati dva aktualna predavanja – „Sateliti i praćenje klimatskih promjena“ te „Istraživanje Sunčeva sustava za bolje razumijevanje klimatskih promjena“. Sateliti imaju danas raznovrsne uloge, važni su nam za praćenje promjena u Zemljinoj atmosferi, na tlu, na moru i na oceanima. Kako se sateliti lansiraju? Kako lete oko Zemlje? Kakva je sve njihova primjena u našem svakodnevnom životu? Na sva ćemo ta pitanja odgovore čuti u srijedu, da bismo u četvrtak izašli iz orbite i proučili relaciju između istraživanja drugih nebeskih tijela i boljeg shvaćanja povijesti i razvoj planeta Zemlje kako bismo pouzdanije predvidjeli promjene koje se mogu događati u budućnosti.

Astrofizičarka Sella Vješnica na Lastovo prvi put dolazi u ulozi moderatorice radionice astronomije „Šarenilo svemira“, namijenjene osnovnoškolcima, u četvrtak od 10 h u čarobnom Kampu Zaglav. Učit će se o različitim tipovima zvijezda i načinu na koji temperature na njihovoj površini određuju kakve će one boje biti. Kako se u nekim zviježđima nalazi velik broj zvijezda različitih boja i prividnog sjaja, ona su idealna za ovu aktivnost gdje će učenici, nakon što se upoznaju s različitim tipovima zvijezda i s čimbenicima što određuju te tipove, dobiti priliku da na zabavan način modeliraju zvijezde pojedinih zviježđa na našem nebu, prema informacijama o njihovoj temperaturi i prividnom sjaju. Naš svemir je jako šareno mjesto, što smo se prije desetak dana ponovno uvjerili primivši napokon fotografije James Webb teleskopa.
Djeca, a i drugi gosti, moći će kroz teleskop pogledati i ovih dana vrlo aktivno Sunce.

Posebne poslastice bit će Radonićevo vođenje na otvorenom u srijedu od 22 h ispred Kneževa dvora – jer se, zahvaljujući prilagođenoj ekološkoj javnoj rasvjeti, čak iz samog mjesta Lastovo može promatrati zvjezdano nebo – a u četvrtak smo u isto vrijeme na već uobičajenoj lokaciji, helidromu Hum, uz vođenje Stelle Vješnice i priču o razvoju našeg znanja o svemiru. Za sva pitanja i asistenciju pri korištenju teleskopa tu su i lastovske voditeljice Diana Magdić iz Turističke zajednice i Alexandra Carol Horvat iz Parka prirode Lastovsko otočje, a spektakularno čisto otočko nebo pružit će odgovore na sve što mi ne uspijemo reći.

Sponzorirani sadržaj