Talijanska regija ograničila broj turista - Treba li i Hrvatska učiniti isto?

Poznata talijanska turistička regija Južni Tirol odlučila je ograničiti broj turista i tako se doista ozbiljno pozabaviti problemom prekomjernog turizma, a sličnih primjera u svijetu ima sve više.

Ograničenje broja turista u Južnom Tirolu još jedan od sve češćih primjera kako destinacije pokušavaju obuzdati eksploziju turističkih dolazaka u brojnim gradovima i regijama, a koja je posljednjih godina nastala na valu iznajmljivanja putem internetskih platformi (OTA).

Priča koju je donio CNN iz Južnog Tirola tako govori o tome kako su u ovoj regiji uveli ograničenje po kojem broj noćenja turista ne smije prijeći broj noćenja ostvaren u 2019.

Dakle, vrlo brzo nakon što su prošle pandemijske godine u kojima je vraćanje prometa iz 2019. bio 'sveti gral', došlo je vrijeme da se krene s obuzdavanjem tog istog turističkog prometa. Isto tako, regija je stavila moratorij na otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

Arnold Schuler, koji je odgovoran za turizam u ovoj pokrajini i koji je predložio novi zakon, rekao je za CNN da je regija dostigla granicu onoga što može podnijeti, što znači probleme s prometom, ali i činjenicu da sami stanovnici više ne mogu do mjesta za život, prenosi Novi List.

Što bi se reklo, ista priča kao u Hrvatskoj.

Zakon koji je stupio na snagu u rujnu prošle godine tako ukida mogućnost otvaranja novog smještaja ili dodavanja više soba bez dopuštenja lokalnih vlasti. S time da će vlasnici apartmana morati do 30. lipnja prijaviti vlastima koliko su gostiju smjestili u 2019. godini jer će taj broj biti granica noćenja koju se u budućnosti ne smije prijeći.

Obuzdavanje overturizma tako postaje sve rašireniji trend čemu se nije za čuditi s obzirom na to da resursi koje turizam troši, a to su prostor, okoliš, komunalije i ostalo, nije neiscrpan. Mnoge destinacije odavno su prešle granicu održivosti.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.