Talijani grade nove LNG terminale na Jadranu

Talijanski Snam Group dovršio je akviziciju FSRU I Limited od približno 400 milijuna USD od BW LNG-a.

FSRU I Limited vlasnik je BW Singapore izgrađenog 2015., koji ima skladišni kapacitet od 170.000 m3 ukapljenog prirodnog plina i kapacitet regasifikacije od 5 milijardi m3 godišnje. Brod će biti smješten uz obalu Ravenne u sjevernom Jadranu. Ovaj će terminal opskrbljivati Italiju s dodatnih 5 milijardi kubičnih metara plina, uz onaj koji već isporučuje Golar Tundra FSRU u vlasništvu Snama, koji radi u talijanskoj luci Piombino od srpnja 2023., prenosi Energetika.

Izvršni direktor Snama Stefano Venier za talijanske je medije rekao da će FSRU pomoći u diversifikaciji opskrbe energijom.

BW Singapore trenutno radi u Egiptu za Egas pod ugovorom koji istječe ovog mjeseca. Snam je već potpisao ugovore i započeo izgradnju u Ravenni. Očekuje se da će FSRU početi s radom 2025. S istim ciljem, još jedan talijanski energetski velikan, Eni, potpisao je dugoročni ugovor za opskrbu Italije LNG-om iz Katara.

Prema 27-godišnjem ugovoru, do milijun tona LNG-a godišnje isporučivat će se u FSRU Italia koji se nalazi u luci Piombiono, u talijanskoj Toskani počevši od 2026., piše Energetika.

I.B.