TAKALA 2021 Održana je 10. Radionica obnove Bakarskih prezida

BAKAR – U Praputnjaku se u vikendu 06. i 07. studenog održala tradicionalna 10. Radionica obnove Bakarskih prezida – Takala 2021. Subotnjoj buri te nedjeljnjem jugu i naoblaci usprkos, radionicu su uspješno proveli volonteri uz pomoć mentora iz Poljoprivredne zadruge “Dolčina” Praputnjak, Udruge za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 GRADA DRAGODID i Udruge Praputnjak – kulturni krajolik.

Inače tradicionalno proljetna, radionica uređenja i popravka porušenih gromača na starinski način u vinogradu Takala okupila je ove jeseni dvadesetak sudionika u dva dana održavanja.

Foto: Praputnjak

Među njima su se našli, uz lokalce, i posjetitelji iz Rijeke, Crikvenice, Krka, Zadra i Zagreba. Radilo se na desetak lokaliteta, uređujući različite suhozidne situacije – od neurednih i nesigurnih rubnjaka i kuteva prezida, do u potpuosti porušenih dionica podzida koji su zahtijevali temeljiti pristup – od sanacije temelja do potpune nadogradnje.

Foto: Praputnjak

Uz jubilarnu godinu održavanja radionice, Bakarske prezidi sjedeće godine slave 50. godina od proglašenja zaštite. Naime, Takala su prvi zaštićeni kulturni krajolik u Hrvatskoj, zaštićen od strane Ministarstva kulture RH. Jubileju ususret, Udruga Praputnjak – kulturni krajolik zajedno sa svojim suradnicima planira u Praputnjaku u 2021. organizaciju velikog slavlja uz pogovore o kulturnim krajolicima.

Foto: Praputnjak

I.B.