Tajvan zahvaljuje SAD-u na održavanju sigurnosti u Tajvanskom tjesnacu

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je izrazilo iskrenu zahvalnost Sjedinjenim Državama za poduzimanje konkretnih radnji u održavanju sigurnosti i mira u Tajvanskom tjesnacu i regiji.

Američki koordinator za indopacifičko područje Kurt Campbell rekao je u petak da je Kina pretjerano reagirala na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Nakon tog posjeta Peking je pokrenuo višednevne vojne vježbe u blizini Tajvana koji Kina smatra svojim teritorijem.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u subotu priopćenjem da je kinesko neprovocirano vojno i gospodarsko zastrašivanje" dodatno ojačalo jedinstvo i otpornost globalnog demokratskog tabora.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je u četvrtak da kineska prijetnja silom nije smanjena, iako se prvotno činilo da se najveće pekinške vojne vježbe ikada oko otoka, nakon prošlotjednog posjeta Pelosi, smanjuju.

Na skupu u južnom Tajvanu povodom lokalnih izbora koji će se održati u studenom, Tsai je rekla da se ona ne bori samo protiv kandidata iz drugih stranaka, "već i s pritiskom iz Kine".

- Tajvanci su jako entuzijastični i vole slobodu i demokraciju, tako da su mnogi dobri međunarodni prijatelji došli na Tajvan podržati nas. To je normalna i dobra stvar, ali Kina prijeti i zastrašuje Tajvan - rekla je.

- Međutim, uvjeravam vas da su naša vlada i vojska spremni. Ja ću se definitivno pobrinuti za Tajvan - dodala je.

Tajvanska vlada kaže da, budući da Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom, nema pravo polagati pravo na njega niti odlučivati o njegovoj budućnosti koju može odrediti samo narod Tajvana.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je na Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat od Komunističke partije Mao Zedonga, koja je u Pekingu uspostavila Narodnu Republiku Kinu.

Kina nikada nije otklonila upotrebu sile kako bi pod svoju kontrolu stavila demokratski Tajvan, prenosi HRT.

Hina