VIDEO Tajni agent 010 putuje u Zagreb! Ovo je divna priča o ravnopravnosti i normalnom životu!

Riječka udruga Spirit u djelo provodi ideju uključivanja osoba s invaliditetom u društvo na inovativan način - kroz produkciju detektivskih filmova koje te osobe stvaraju i u kojima glume, dok se uz njih kao podrška pojavljuju osobe iz javnog života.

Do sada su snimljena tri takva filma: „Ni vremena za umirat“ (2021. 25 min), „Igra sudbine“ (2022. 25 min) te „Trubač uvijek trubi parput“ (2023.48 min), a zajednička su im poveznica likovi i nestereotipno prikazivanje osoba s poteškoćama: u njima one kroz duhoviti akcioni film imaju presudnu ulogu u borbi protiv zla i za spas planete, duhovite su, „brze na jeziku i na djelu”, dok ni
traga nema uobičajenim stereotipima, sažaljenju ili jadikovkama. I to je ono najbitnije od svega!

Iz filma u film glavne likove tumače Dorian Matić, Dora Brnić, Tea Superina i Toni Lesica, a u tome ih u sporednim ulogama ili cameo pojavama podržavaju Šajeta, Mile Kekin, Krešimir Mišak, Asim Ugljen, Mario Kovač i drugi. Tu su naravno roditelji i prijatelji. Sve je režirao, snimio i montirao Denis Pilepić- Pille (u suradnji s članovima i članicama Spirita).

Premijera je ove jeseni održana na Sušaku, a po izjavama radi se o svojevrsnom underground hitu kojeg je velika šteta ne pogledati, a na programu su i nove projekcije!

Evo i rasporeda:

  • Knjižnica Knežija Zagreb, petak 23. veljače 2024. u 18 h (prezentacija za novinare i pozvane)
  • Astronomski centar Rijeka (Zvjezdarnica na Vežici) subota, 24.veljače 2024. u 18 h
  • Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, (sredina Ožujka)

J.T.