Tajna iznimne kvalitete mesa istarskog goveda, boškarina

Europska komisija je, kako smo već ranije pisali, u Službenom listu Europske unije objavila da je Meso istarskog goveda, boškarina, dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Time Hrvatska ima čak 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, a nalazi se na visokom sedmom mjestu među državama članicama.

Meso istarskog goveda boškarina i Samoborska češnjovka su dva nova hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u Europskoj uniji
Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 21. studenog 2022. godine objavila da je Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podri…

Da je meso istarskoga goveda iznimno kvalitetno odavno se zna. Dobrobiti su višestruke.

- Mislim da bi sad, s tom europskom zaštitom, trebalo još to dignuti na viši nivo kao što ima, ne znam, Francuska, Španjolska i tako dalje, imaju neke pasmine kod kojih steak od 25, 30 deka košta 200 kuna - kaže uzgajivač Aldo Štifanić iz Višnjana.

Istarsko govedo uzgaja oko 130 stočara, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ali i u slovenskom dijelu Istre. Svi su oni obuhvaćeni ovom zaštitom. No, da bi dobili oznaku izvornosti moraju zadovoljiti stroga pravila: od prehrane i uzgoja goveda, do plasmana mesa.

- Što se tiče specifikacije, istarsko govedo mora biti rođeno u uzgojnom području, mora biti ovdje zaklano, rasijecano, pakirano i mora se vršiti distribucija iz tog područja - napominje Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.

Specifikacijom je primjerice određeno i da svježe meso istarskoga goveda mora sazrijevati najmanje 15 dana.

- Uvjeti suhog zrenja mesa su na temperaturi od 2 do 4 stupnja Celzijusovih. Bitno je održavati temperaturu stalnom, održavati vlagu od 85 % - ističe voditelj projekta zaštite Edmondo Šuran.

Takvo je meso svjetloružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto masnim tkivom, aromatično. I iznimno je traženo u našim konobama i restoranima.

- Meso boškarina je uglavnom odležano meso, u suhom ili mokrom zrenju od 15 do 42 dana. To meso je mekano, fino, ukusno, može se napraviti svakakve specijalitete - kaže pulski ugostitelj David Boljun.

Početkom 90-ih istarsko je govedo bilo na rubu izumiranja, a danas ih ima oko 2000. Upravo je uzgojem radi konzumacije - spašeno od nestanka, piše HRT.

I.G.