Svratite u subotu na Šubićevac, okušajte se u ploggingu i očistite okoliš

ŠIBENIK – U povodu obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja u subotu, 2. listopada, na Šubićevcu će se održati program ‘Šibenik trči za održivi razvoj’ , i to pod motom ‘(ne)OKOLIŠ(aj) – OČISTI!. Sudionici ove šibenske ekološke akcije imati će prvi put priliku upoznati se sa sve popularnijim ploggingom.

Svi koji se ovu subotu nađu u parku Šubićevac moći će se okušati u popularnoj skandinavskoj aktivnosti – ploggingu. Riječ je o kombinaciji trčanja i prikupljanja otpada, koji je kao organizirana aktivnost počeo u Švedskoj 2016. godine, da bi se dvije godine nakon toga proširio na cijeli svijet.

Subotnji ekološki program na Šubićevcu počinje u 10:30 sati besplatnom radionicom za djecu, koju organizira planinarsko-ekološka udruga Stribor. Tijekom obilaska Šubićevca djecu će podučavati o važnosti boravka u prirodi i o blagodatima biljaka, a usput će skupljati otpad. Mališani će prije toga ispisati ekološke poruke koje će tijekom edukativne šetnje ostavljati na stablima kako bi ih pronašli oni manje ekološki osvješteni i njima se inspirirali.

U 10 sati na istom mjestu predviđeno je okupljanje ploggera, za koje je osiguran sav potreban alat, odnosno štipaljke i vrećice za otpad koje je osigurao Zeleni grad. Sudionici će na kraju dobiti i prigodni poklon.

S njima će u obilasku šume biti i članovi Fotokluba Šibenik te krajobrazni arhitekt Mate Rupić koji će tijekom obilaska šume sudionicima otkriti dosad nepoznate ili manje poznate priče Šubićevca.

Na green stageu ispred Azimuta u 10:30 sati udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta održat će promociju svog priručnika ‘Plava Eko-patrola – priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj’, objavljenog u sklopu projekta ‘Plava Eko-patrola’, a koji je dobio pozitivno stručno mišljenje od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na spomenutu livadu dolaze i članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora koji su prije nekoliko dana održali jednu od najvećih ekoloških akcija čišćenja podmorja, a koji će mališane podučiti o metodama čišćenja podmorja.

Sav program u subotu je besplatan, a sadržajno će se u njemu naći niz zanimljivosti za sve dobne skupine.

J.K.