Svratili do Blitvenice, pa u uvali na Kornatima napunili gumenjak smećem: “Skupljali smo, koliko je stalo”

BLITVENICA/KORNATI – Članovi udruge Lux Mediterraneum krenuli su ovaj vikend u jednu od svojih ekološko-istraživačkih misija Jadranom. Planirana ruta ovaj put je bila šibenski arhipelag.

Brodom Olivia Adriatica koji je u službi ekoloških i istraživačkih akcija na Jadranu, stigli su do Blitvenice, gdje ih je na rivi dočekao tamošnji svjetioničar, Ante Domazet.

Foto: Udruga Lux Mediterraneum

No, kako ljubazni domaćin nažalost nije mogao ugostiti naše suradnike, jer zbog Covida-19 na snazi su pravila koja ograničavaju iskrcaj na lanternu i kontakte, razmjenili su tako s rive i broda pozdrave uz nadu da ćemo se uskoro opet moći neometano družiti.

Ante je tek poručio svoju želju – da se jadranski svjetionici zaštite kao kulturno blago.

Mahnuvši jednom od rijetkih preostalih ljudskih čuvara svjetla na Jadranu, Luxovci su krenuli put Kornata.

Foto: Udruga Lux Mediterraneum

– Izašli smo popeti se za romantični zalazak sunca na vrh otoka, no ostali smo na plaži u uvali Levrnaka. Napunili smo čamac, skupljali smo koliko god je stalo i opet se na plaži ne primjeti, koliko toga tamo ima – kazuju nam iz udruge Lux Mediterraneum, koji  su već godinama aktivni sudionici projekta Plava vreća.

Foto: Udruga Lux Mediterraneum

Važno je svakako podići svijest svakoga od nas; od ribara, nautičara, do putnika namjernika. Smeća je previše. Nije na nama da upiremo prstom, već da ga sklonimo s mjesta gdje mu nije mjesto. Ova ekipa pravi je primjer toga kako se treba ponašati na Jadranu.

Želite li im se pridružiti u malo drugačijoj vrsti jedrenja nego što je to slučaj u klasičnom charteru, otkrivajući uz jedrenje malo poznato prirodno i povijesno naslijeđe Jadrana, javite im se na mail: info@prijatelji-mediterana.org.

Do neke nove morske priče, pozdrav njima i svjetioničaru.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Nagrada projektu „Plava vreća 2018.“, otvorene prijave za Zeleni pojas 2019.