Svjetski tjedan svemira na Lastovu

LASTOVO - Na Lastovu se od utorka do subote provodi bogat program vezan uz nastojanja da se razvije i afirmira kultura promatranja i proučavanja svemira na otoku.

Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza provodi mjerenja i priprema dokumentaciju za formalnu registraciju Lastova među Međunarodne parkove tamnog neba, danas izuzetno rijetkih oaza gdje je moguće uživati u punom prizoru zvjezdanog neba bez svjetlosnog zagađenja, a uz to educira i djelatnike Parka prirode Lastovsko otočje i sve zainteresirne građane o osnovama astrognozije i baratanja teleskopima.

Foto: TZ Lastovo

Dosadašnja vođenja organizirana u posljednje dvije godine od strane lokalne turističke zajednice dokazala su velik interes posjetitelja, ali i pokazala potrebu za daljnjim unaprjeđenjem uvjeta za promatranje kao i dodatnim sadržajima vezanima uz temu.

Iz tog razloga u četvrtak 6. listopada u 19 sati s predavanjem „Kraj svega“ u Društvenom centru Lastovo gostuje i slavni bosanskohercegovački astronom Muhamed Muminović, autor niza astronomskih udžbenika i priručnika te desetljećima istaknuti promotor znanosti. Trend uočljiv čak i u neobaveznim razgovorima uz vođena promatranja ove godina na Lastovu, a naročito od lansiranja James Webb svemirskog teleskopa, umnožavanje je pitanja o tome kako će završiti čovječanstvo, Zemlja, Sunce i cijeli Svemir. Tko će ugasiti svjetlo?

Foto: TZ Lastovo

- Naša civilizacija samo je kratki bljesak u nezamislivo dugom trajanju Svemira koji kroz nas, na neki način, spoznaje sam sebe - kaže Muminović. Koliko za sada znamo, prije otprilike nekih 13,73 milijarde godina, u divovskoj eksploziji rođen je Svemir u kojem živimo. On neće trajati vječno, a Muminovićevo predavanje spekulira s mogućim scenarijima načina na koji će završiti.

Idućeg dana, u petak, s Božićevićem od 12:30 h, opet u Društvenom centru, o Suncu će moći učiti predškolci i učenici razredne nastave koji će ga potom i promatrati kroz specijalne filtere na teleskopima. Isti dan je nakon edukacije o Sunčevu sustavu za odrasle od 18 h, predviđeno promatranje noćnog neba teleskopima za sve, a o preciznoj lokaciji raspitajte se u Turističkoj zajednici Općine Lastovo ili u JUPP Lastovsko otočje.

I.B.