Svjetski oceani topliji i kiseliji nego ikad prije

Razina svjetskih oceana je viša, a oni su topliji i kiseliji nego su ikad prije bili, upozorova se u klimatskom izvješću koje je objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u srijedu, dok su dužnosnici Ujedinjenih naroda upozorili da rat u Ukrajini prijeti globalnim klimatskim posljedicama.

Oceani su naime, doživjeli najvidljivije ekstreme i WMO je stoga u svom godišnjem izvješću o stanju globalne klime detaljno opisao niz previranja uzrokovanih klimatskim promjenama. Rečeno je da je otapanje ledenih ploča pomoglo podizanju razine mora na nove visine 2021. godine.

– Klima se mijenja pred našim očima. Toplina zarobljena stakleničkim plinovima uzrokovanim ljudskim djelovanjem zagrijat će planet za mnoge buduće generacije – rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas u izjavi za Reuters.

Izvješće slijedi posljednju klimatsku procjenu UN-a, koja upozorava da čovječanstvo mora drastično smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova ili se suočiti sa sve katastrofalnim promjenama svjetske klime.

Taalas je rspomenuo kako su druge krize, poput pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, zaokupile naslovnice.

Selwin Hart, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa za klimatske mjere, kritizirao je zemlje koje su odustale od klimatskih obveza zbog trenutnih sukoba, što je potaknulo porast cijene energije i potaknulo europske nacije da pokušaju zamijeniti Rusiju kao dobavljač energije.

Opasno povećanje

– Vidimo kako mnoge velike ekonomije donose odluke koje, iskreno govoreći, imaju potencijal svojevrsnog zaključavanja ovog problema, kao i zagađenja i dovest će naše klimatske ciljeve u opasnost – rekao je Hart novinarima.

Svijet se suočava s opasnim povećanjem stakleničkih plinova, ako se ruski plin zamijeni ugljenom. U izvješću WMO-a navodi se da su razine ugljičnog dioksida i metana u atmosferi koje zagrijavaju klimu 2021. premašile prethodne rekorde.

Globalno gledano, prosječna temperatura prošle godine bila je 1,11 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog prosjeka – kako se svijet približava pragu od 1,5 C iznad kojeg se očekuje da će učinci zatopljenja postati drastični

– Samo je pitanje vremena kad ćemo vidjeti još jednu najtopliju godinu dosad – rekao je Taalas.

Oceani snose veliki dio tereta zagrijavanja i emisija. Vodena tijela apsorbiraju oko 90% zemljine akumulirane topline i 23% emisija ugljičnog dioksida od ljudskih aktivnosti.

– Ocean se zagrijao znatno brže u posljednjih 20 godina, dostigavši ​​novi maksimum 2021., a očekuje se da će postati još topliji, stoji u izvješću. Toj bi promjeni vjerojatno trebalo stoljećima ili tisućljećima da se preokrene – napominje.

Ocean je također sad najkiseliji u najmanje 26 000 godina jer reagira i apsorbira puno više ugljičnog dioksida u atmosferi.

Razina mora porasla je za 4,5 cm u posljednjem desetljeću, s godišnjim porastom od 2013. do 2021. više nego dvostruko više od onoga od 1993. do 2002. godine.

WMO je također naveo pojedinačne ekstremne toplinske valove, šumske požare, poplave i druge katastrofe povezane s klimom diljem svijeta, navodeći izvješća o šteti od više od 100 milijardi dolara.

Z.G.