Svjetski je Dan voda - UN upozorava na sumanutu globalnu potrošnju vode

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Ovim obilježavanjem UN je htio naglasiti iznimnu važnost vode za čovjeka i za prirodu. Svjetsko izvješće UN-a o razvoju vode (WWDR) objavljuje se svake godine upravo oko obilježavanja Svjetskog dana voda, i ove godine statistika potrošnje vode pomalo je zastrašujuća.

Ako se ne pozabavimo time, definitivno će doći do globalne krize jer svijet slijepo putuje opasnim putem sumanute prekomjerne potrošnje i prerazvijenosti, navodi se u izvješću.

UN je tako u utorak, dan prije otvaranja prve velike konferencije u New Yorku o ovom pitanju nakon gotovo pola stoljeća, upozorio na neizbježan rizik od globalne krize.

U izvješću Ujedinjenih naroda upozorava se na nestašicu vode zbog prekomjerne potrošnje i klimatskih promjena.

Tisuće delegata prisustvovat će trodnevnom skupu u New Yorku koji započinje u srijedu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kaže kako voda, "žila kucavica čovječanstva", nestaje  "neodrživom uporabom vode, zagađenjem i nekontroliranim globalnim zatopljenjem".

U izvješću, koje su objavili UN Water and UNESCO, upozorava se kako "oskudica postaje endemska" zbog prekomjerne potrošnje i zagađenja, dok će globalno zatopljenje povećati sezonsku nestašicu vode u oba područja s obilnom vodom i onima koji su već napeti, prenosi The Star.

Richard Connor, glavni autor izvješća, rekao je da oko 10% globalne populacije "trenutno živi u područjima koja su u visokom ili kritičnom vodenom stresu".

- U našem izvješću stoji da do 3,5 milijardi ljudi živi u uvjetima vodenog stresa odnodno nedostatka vode za primarne potrebe, najmanje mjesec dana godišnje - rekao je za BBC.

Prema najnovijem izvješću UN-a o klimi, koje je objavilo stručno povjerenstvo IPCC-a, "otprilike polovica svjetskog stanovništva trenutačno doživljava ozbiljnu nestašicu vode barem jedan dio godine".

Connor je izjavio za medije da se sve više "povećavaju neizvjesnosti" kada je u pitanju globalna opskrba vodom.

- Ako se ne pozabavimo time, definitivno će doći do globalne krize - kazao je.

- Na planetu će ostati dovoljno vode samo ako njome upravljamo učinkovitije nego što smo to radili u posljednjih nekoliko desetljeća - rekla je glavna tajnica UN-a Usha Rao Monari.

Morat ćemo pronaći nove modele upravljanja, nove financijske modele, nove modele korištenja vode i ponovne uporabe vode. Mislim da će tehnologija i inovacije igrati vrlo veliku ulogu u razmatranju načina upravljanja vodnim sektorom i korištenja vode - rekla je.

Summit, čiji su suorganizatori vlade Tadžikistana i Nizozemske, okupit će oko 6.500 sudionika, uključujući 100 ministara i desetak šefova država i vlada.

I.G.