Svjetski dan zaštite okoliša: “Imamo samo jednu Zemlju”

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Greenpeace poziva na snažan zaokret prema obnovljivim izvorima energije, Zelena akcija upozorava da je samo u 2020. ubijeno 227 okolišnih aktivista širom svijeta, a WWF je zabrinut za provedbu zelenih ciljeva EU-a.

– Imamo samo jednu Zemlju. U ovom trenutku našu obilježavaju je dvije velike krize: rat u Ukrajini i klimatsku krizu koja, nažalost, tim ratom nije prestala postojati – izjavio je za Hinu direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj i Sloveniji Zoran Tomić.

Ističe da prvo moramo učiniti sve da se zaustavi krvavi i suludi rat u Ukrajini koji svakodnevno odnosi ljudske živote i donosi neshvatljiva razaranja, a važan korak u tom pravcu je uvođenje embarga na uvoz fosilnih goriva iz Rusije koji iz dana u dan hrane Putinov ratni stroj.

Istovremeno, ističe Tomić, fosilna goriva su izvor i zamašnjak klimatskih promjena koje nam donose vremenske nepogode i ekstreme kojih nitko više nije pošteđen.

Foto: Pexels / Ilustracija

– Snažan i odlučan zaokret od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije, kao što su energija sunca i vjetra, ključna je konkretna odluka prema ublažavanju posljedica galopirajućih klimatskih promjena i spasu jedinog planeta kojeg imamo, ali i postizanju mira u svijetu – poručio je Tomić.

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac u izjavi za Hinu kaže da je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša bitno još jednom u fokus staviti sve branitelje i braniteljice okoliša koji se širom planete bore za pravo na vodu, čisti zrak i protiv štetnih projekata devastacije šumskih, morskih te svih ostalih ekosustava o kojima ovisi život, prenosi N1.

– Kao posljedica klimatske krize i sve većeg pritiska na resurse o kojima ovise lokalne zajednice, izvještaj organizacije Global Witness upozorava da je samo u 2020. godini ubijeno 227 okolišnih aktivista širom svijeta – upozorava Tomac.

Ističe da pored ekstrema u kojima netko zbog borbe za okoliš izgubi život, postoje brojni drugi pritisci kojima se aktivne građane i građanke pokušava “ušutkati” dogotrajnim sudskim procesima, tužbama, klevetama i prijetnjama.

Kako bi privukla dodatnu pažnju na takve slučajeve u Hrvatskoj, ali i direktno financijski pomogla osobi koja je izložena tim pritiscima, Zelena akcija do 25. lipnja provodi dobrotvornu akciju i kampanju prikupljanja sredstava za pokrivanje nagomilanih sudskih troškova za branitelja okoliša Nikolu Teslu iz Starigrada. On je izgubio spor u kojem se borio protiv odlagališta otpada pa su mu se nagomilali sudski troškovi.

Tomac poziva građane i građanke da podrže kampanju i doniraju.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) izražava zabrinutost zbog, kako kažu, “netransparentnog planiranja Green Deala” kao važnog instrumenta za provedbu zelenih ciljeva EU-a.

– Umjesto da se uključi javnost i civilni sektor i da zajedno provedemo Green Deal i njegove ciljeve i da to bude korisno i za ljude i za planet, zeleni bi dogovor vrlo lako mogao postati legalni alat za greenwashing – izjavila je za Hinu izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Ako se tako nešto dogodi, upozorava, “propustit ćemo jedinstvenu priliku za usmjeravanje poslovnog sektora i javnih politika u zelenu tranziciju – zaštitu prirode, dekarbonizaciju i otpornost na klimatske promjene”.

Z.G.