Svjetske kulinarske zvijezde u Splitu – Otvoren Festival Taste the Mediterranean

SPLIT – Split je do 10. listopada domaćin 7. izdanja međunarodnog festivala Taste the Mediterranean. Ova jedinstvena gurmanska i kulturna manifestacija ima za cilj promicanje mediteranske prehrane, kulture, tradicije, proizvoda i načina života.

Vrhunski svjetski chefovi, vinari i predavači tijekom četiri dana Festivala prikazat će Mediteran, svaki na svoj jedinstven način. Ovo je i jedinstvena prilika za promociju sektora koji je među najviše pogođenima pandemijom i posljedičnih mjerama, što manifestaciji daje dodatnu važnost, kazala je direktorica Festivala.

Dobrodošlicu sudionicima i posjetiteljima poželio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, čestitavši organizatoru na hrabrosti i ustrajnosti.

–  Ovo je sjajna prigoda za promociju zajedničke nematerijalne baštine mediteranskog bazena i razmjenu iskustava, što će biti od velike koristi svima iz turističko-ugostiteljskog sektora, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara, pozvavši sve da svoj boravak u Splitu obogate cjelovitim iskustvom bogatog grada prožetog kulturnom baštinom.

I Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta istaknuo je važnost turističkog pozicioniranja Hrvatske kao buduće zvijezde europske i svjetske gastronomije:

– Ovo je prilika da učimo od najboljih i jedni od drugih. Pandemija je još više naglasila nužnost zajedništva europskih zemalja kao jedinstvene turističke destinacije. Iskoristimo priliku našeg partnerstva da se pozicioniramo kao najjača turistička regija, pozvao je Glavina.

I Joško Stella ispred Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Alijana Vukšić, direktorica splitskog TZ-a, istaknuli su važnost Festivala u promociji dalmatinske gastro-enološke ponude kao jednog od najvećih aduta ukupne turističke ponude ovog kraja.

– Upravo kroz okuse i mirise najbolje se može upoznati jedan grad i zemlja – podvukla je Vukšić.

Kako se ovogodišnje izdanje Festivala podudara s 10. godišnjicom uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine, uvodni panel posvećen je važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma, a na njemu će kao poseban gost sudjelovati i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, nj.e. Alonso Dezcallar de Mazzaredo.

Cjelokupni program Festivala možete pronaći OVDJE.

I.B.