Svjetska organizacija za održivost nudi rješenje za borbu protiv onečišćenja oceana plastikom

Prema posljednjem izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), globalni plastični otpad trebao bi se gotovo utrostručiti do 2060. Od 2000. godine plastični otpad se više nego udvostručio na 353 milijuna metričkih tona i manje od 10% plastike koji se koristi u cijelom svijetu se reciklira.

Svjetska organizacija za održivost nedavno je pokrenula svoj Plastic Offset Program čiji je cilj uhvatiti se u koštac s rastućim problemom plastičnog onečišćenja u našim oceanima nudeći tvrtkama i pojedincima način da nadoknade svoj udio u upotrebi plastike i podrže projekte čišćenja i smanjenja plastike diljem svijeta.

Program je jedinstven po tome što omogućuje sudionicima da izračunaju svoj utjecaj na zagađenje plastikom, a zatim ga nadoknade financiranjem projekata čišćenja plastike kao što su čišćenje plaža, rijeka i oceana. Sav prihod od offset programa usmjeren je WSO partnerskim organizacijama na terenu, s tim da se novac raspoređuje na sljedeći način: 80,5% skupljačima plastičnog otpada, 10,3% socijalnim službama i 9,2% logistici i operacijama.

Bilo koja tvrtka sada može nadoknaditi svoj udio u zagađenju plastičnim otpadom podržavajući projekte izravnog uklanjanja plastike iz okoliša po cijeni od 1 eura po kg plastike koju koristi u svom poslovanju. Ovo je inovativan pristup rješavanju onečišćenja plastikom i vjerujemo da ima potencijal stvarnog utjecaja na zdravlje naših oceana i doprinos UN-ovim ciljevima održivog razvoja i Agendi 2030., poručuju iz Svjetske organizacije za održivost.

I.G.