Svjetska elita brodomaketara na natjecanju u Rijeci

RIJEKA – Hrvatska je ovih dana treći put domaćin Svjetskog natjecanja u brodomaketarstvu, a drugi put elitu brodomaketara ugošćuje Rijeka. U sklopu natjecanja entuzijasti, brodomaketari i zaljubljenici u brodograđevnu i povijesnu baštinu mogu  uživati u razgledanju izložbe maketa brodova »Rijeka 2021« .  Na njoj  je izloženo180 maketa brodova na kojima je vrijedno radilo 110 natjecatelja iz 8 zemalja. Reprezentacije Hrvatske, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine, izložili su svoja najbolja dijela koja ocjenjuju  međunarodni suci. Oni će svoj sud o najboljim radovima  obznaniti  u nedjelju 19 rujna.

Organizatori natjecanja : Hrvatski savez brodomaketara i Centa tehničke kulture Rijeka prigodom otvaranja  istaknuli su kako je do sada svjetsko natjecanje održano u Dubrovniku 2006. te nakon toga  u Rijeci 2012. godine. Iznimno nas veseli, naglasila  je Olivera Stanić u ime organizatora, što Rijeka po drugi put ugošćuje ovo međunarodno natjecanje, jer sve je počelo u Rijeci 1995. godine kada je održana prva izložba i prvo Državno natjecanje brodomaketara u Hrvatskoj.

Foto: Zdravko Kleva

Za vrijeme trajanja natjecanja brodomaketara 202., na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanuo je i novi mural riječkog uličnog umjetnika Vladimira Tomića Moska. Mural  nositi naziv »Dogodit će se opet, ali to je u redu«. Mural ostaje trajni spomen na održano Svjetsko natjecanje brodomaketara, a obilježje je i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.

-Kao što makete predstavljaju trenutak uhvaćen u vremenu, mural  prikazuje propeler uhvaćen u vremenu, s čime se  radi poveznica sa samom izložbom, ali i s cijelom baštinom pomorstva koja je vezana za izložbu, rekao je Bernard Koludrović iz udruge Akumulator koja je zadužena za produkciju murala.

Foto: Zdravko Kleva

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova »Rijeka 2021« podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a događaj se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Foto: Zdravko Kleva

Izložbu maketa brodova »Rijeka 2021« ostaje otvorena  do 19. rujna, građani je moći posjetiti radnim radom od 9 do 20 sati, u subotu, 18. rujna od 9 do 17 sati, i u nedjelju, 19. rujna od 9 do 12 sati.

Zdravko Kleva

PROČITAJTE JOŠ:

Lošinjski kapetan izrađuje 3D makete: “Za razliku od današnjih, trgovački brodovi iz 80-ih imali su dušu!”
MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 9: Knjige, nacrti, makete