Svjetska arheološka senzacija iz Dicma - Jedina ovakva u europskim provincijama rimskog carstva

Velika vijest, veliko otkriće! U Dicmu su pronađeni ostaci ni manje ni više nego - monumentalnog carskog spomenika.

- Elementi tog spomenika nedvojbeno upućuju na to da je riječ o slavoluku, a elementi natpisa koji je stajao na tom slavoluku pokazuju da je riječ o ni više ni manje nego o - caru Trajanu - rekao je Nikola Cesarik, neovisni istraživač.

To otkriće prava je arheološka senzacija. I to svjetska.

- Ovo bi bio sedmi Trajanov spomenik, ali u čitavom rimskom svijetu. Treba imat na umu da su četiri u Rimu, dva u Anconi i Beneventu, na žalost ovaj na Trajanovom forumu je uništen i još postoji jedan manje poznat kojeg autori nekad pripisuju njegovom nasljedniku Hadrijanu, nekad Trajanu. Još su dva u sjevernoj Africi i ovaj naš ovdje u Dicmu je jedini koji je otkriven u europskim provincijama carstva - rekao je Dražen Maršić, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

I potvrđuje tezu našeg poznatog arheologa. Koji se carevim putom odlaska u drugi Dački rat bavio još prije gotovo dva desetljeća.

- Mi sad možemo rekonstruirati da je on krenuo iz Ancone, pristao u Zadru, iz Zadra krenuo u unutrašnjost, do Asserije i Burnum, onda se spustio do Skradina, onda u Salonu i iz Salone prema Daciji - rekao je akademik Nenad Cambi, arheolog.

Ostaci slavoluka na raskrižju su dviju važnih rimskih cesta. A ono na imanju Bože Kokana. Bojnika, umjetnika i arhitekta.

- Ja sam još kao dijete u zidovima kuće u kojoj sam odrastao vidio kamene ulomke s ornamentima i to me zaintrigiralo. Igrom slučaja kasnije na arhitekturi, počeo sam shvaćati o čemu je riječ - ispričao je Bože Kokan, Dicmo.

Gotovo pola stoljeća poslije ulomci su iskopani, sačuvani te zaštićeni. I spremni za daljnja istraživanja, piše HRT.

I.G.