Šibenik svjetlosnim spektaklom obilježio dan kada je postao prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom

ŠIBENIK - Svjetlosnim spektaklom Šibenik je obilježio dan kada je postao prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Manifestacijom "Light is life" podsjeća se i na važnost svjetla i struje za cijelo čovječanstvo. Ovogodišnja tema su klimatske promjene. Šibenska katedrala i sve fasade na obali večeras su osvijetljene u crveno.

Boja alarma i upozoravajućih signala je crvena, a odabrana je jer se želi upozoriti na klimatske promjene. Inače, Šibenik je zasvijetlio 28. kolovoza 1895. No, zakazana proslava pomaknuta je zbog nevremena, na današnji dan.

- To je dan kad Šibenik zasvijetlio. Dan kad je Šibenik kao prvi grad u svijetu dobio sustav proizvodnje, distribucije i primjene električne energije, tj. izmjenične struje po Teslinom principu. Taj datum obilježavamo već 12 godina. Četiri godine nešto skromnije, a već osam godina kroz manifestaciju "Light is life", objasnio je za HRT direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole.

- Glavni motiv dolaska turista u Šibenik je kulturno-povijesna baština koju su stvarali građani Šibenika i znameniti Šibenčani kroz povijest i sama činjenica da imamo dva UNESCO-va spomenika, da smo možda i najmanji grad na svijetu s dva UNESCO-va spomenika govori o turističkoj vrijednosti Šibenika, zaključio je Karađole.

Ivona Ramadža Čolić