Svjetioničar s Palagruže: “Sigurnost plovidbe je na prvom mjestu, evo jučer smo imali nepriliku”

PALAGRUŽA – Svjetioničar Vojo Šain javio se u N1 Studio uživo s Palagruže, najudaljenijeg u najjužnijeg hrvatskog otoka te kratko ispričao kako izgleda život jednog svjetioničara.

– Nisam usamljen. Palagruža je izvanredna, tu sam 12 godina, usavršio sam se i mentalno i drukčije – istaknuo je Vojo Šain na početku razgovora.

Opisujući jedan dan svjetioničara na Palagruži opisao je nezgodu koju su u ponedjeljak doživjeli:

– Jučer smo imali nepriliku. Važno je baviti se svakodnevnim osmatranjem, sigurnost plovidbe je na prvom mjestu. Uočili smo jučer objekt na moru, 2 metra visine iznad mora, nismo znali što je. Kontaktirali smo Korčulu koja je odradila svoj dio, poslali su brod, bilo je važno da ne padne noć. Radilo se o iščupanoj bovi za nevremena. Angažirana je policija iz Splita i uspostavili smo sigurnost.

Smatra da ovaj posao nije mentalno naporan:

– Nikad nisam osjetio nostalgiju. Kad sam se tu zaposlio, prijatelj mi je rekao da ako osjetim depresiju, da radim. Ako puno misliš, nema puno od toga. Ako osjetiš da si u depresiji, daj prstima posla.

Druženja na Palagruži, naravno, baš nema osim ljeti.

– Tu često dolaze ljudi, zimi manje. Uglavnom su to ribari, ali i gosti jer imamo dva izvrsna apartmana. Ljudi nam dolaze, ostanu tu i na drugim svjetionicima, želiš im pružiti najbolje – priča Šain i dodaje:

– Zime su za mene bolje, nikog nema, nitko me ne zafrkava.

Foto: N1 / Screenshot

Uz njega radi još jedan svjetioničar:

– Dvoje je već puno. Nas dvoje smo tu pa si dojadimo, kamoli da nas je četvero.

Kopno mu, kaže, ne fali puno:

– Da nema računa, ne bih želio ni poći doma. Ovako moram platiti račune, obitelj mi je doma, sin i njegova žena te dvije unučice i unuk. I sin mi je svjetioničar na Palagruži pa se vidimo na smjenama.

– Ovdje sam nešto više od 12 godina. Dok me zdravlje služi, još par godina radim, a onda penzija – dodaje i kaže da ne može zamisliti bolji posao:

– Nema boljeg posla. Kad sam prvi put došao, umro sam od straha, ali sam se onda zaljubio u Palagružu. Svašta sam radio, sve sam probao, ovo mi je najbolje – kaže Šain.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovako izgleda Palagruža s udarima juga od 143 km/h!
DOSAD NEVIĐENE SNIMKE Jugo na Palagruži odnijelo plažu
Svjetioničar s Palagruže snimio video: “Ovako je to izgledalo u utorak”
Svjetioničar s Palagruže ozlijedio ruku, poslan helikopter: “Dobro sam, moglo je biti gore!”