Svibanj na Rabu obiluje događanjima!

RAB - Već u prvoj polovici svibnja održat će se bogati program vezano za Dan grada Raba, a sadržavat će, između ostalog regatu tradicijskih barki na vesla i jedra, Dragon boat utrku i još mnogo toga..

Do kraja prve polovice mjeseca svibnja, na Rabu će se održati bogati program vezano za Dan grada Raba koji će trajati od 6. do 13. svibnja, a sadržavati će, između ostalog regatu tradicijskih barki na vesla i jedra, otvorenje Galerije Rab uz izložbu fotografija Miljenka Domijana, Dragon boat utrku povodom 40. obljetnice Kajak kluba Rab '83, kazališne predstave Casabianca, itd.

U drugoj polovici mjeseca svibnja, Rab će ugostiti IT konferenciju Unlock Rab, susret žena motoristica MTC Felix Arba, a Dan državnosti će se obilježiti i kroz viteški turnira Udruge rapskih samostreličara.

Odlični turistički rezultati

Nakon odličnih rezultata za Uskrs, prvomajski praznici su nastavili pozitivan trend porasta broja turista s obzirom na lanjsku godinu.

Tako je u razdoblju od petka do nedjelje, točnije od 28. do 30. travnja 2023. ostvareno 5.083 noćenja, što je za 31 posto više nego lani u razdoblju također od petka do nedjelje, ali u terminu 29.4. – 1.5.2022.

Isto razdoblje je generiralo 71 posto više dolazaka nego u prošloj godini. Više je razloga zašto je baš toliki porast u broju dolazaka i noćenja, između ostalog i bolje posloženi termini praznika, prekrasne vremenske prilike, ali i konačni povratak u 'staro normalno' nakon proboja pandemije u 2020. godini.

U top 5 emitivnih tržišta s kojih su turisti stigli na Rab, ulaze Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Austrija i Poljska, a koji zajednički ostvaruju 85,43 posto kompletnog turističkog rezultata za prije navedeno razdoblje.

Oaza outdoor turizma

Izuzetno veseli činjenica kako je Rab prepoznat kao oaza outdoor turizma, što je možda i najveći uzrok ovih lijepih statističkih rezultata.

Naime, nakon ovogodišnjeg izdanja 4Islands bike utrke, Rab očekuje još jednu utrku, a radi se o Rab Island Hero MTB marathonu, bike utrci koja će se održati 6. svibnja 2023.

Ona će ove godine, prema najavama organizatora, privući 300-tinjak natjecatelja. Izuzetno je mnogo turista posjetilo i Turističko informativni centar TZG Rab, s upitom o postojanju biciklističkih i pješačkih staza, prenosi Rab Danas.

Nakon uskršnjeg doručka na sam Uskrs i veselog druženja turista i lokalnog stanovništva na Varošu, to se ponovilo u nedjelju, ovaj put na Trgu Municipium Arba, na dan otočne procesije Križi, kada su se hodočasnici imali priliku okrijepiti se besplatnim sočivom.

B.K.