Svi se nadaju da će ribarski brod Atlant ponovno zaploviti

Prije nešto manje od mjesec dana u nezapamćenoj pijavici potopio se vjerojatno najstariji drveni ribarski brod na Jadranu – Atlant, o čemu je prvi izvijestio Morski HR. Posada je, srećom, jedva izvukla živu glavu, a brod je prije tjedan dana izvučen s morskog dna u zahtjevnoj operaciji kod Iža.

Šime Blagdan, zapovjednik i vlasnik broda donio je jedinu moguću odluku – Atlant neće ostati u modrom grobu na dubini od 64 metra pokraj otoka Iža, javlja Radio Zadar.

- To je dio mene. Cili život moj je na njemu. Teško bi to bilo ostaviti na dnu.

Brod je već više desetljeća u vlasništvu obitelji Blagdan iz Kukljice. Izgrađen u Rijeci, sa svojih 114 godina vjerojatno je najstariji drveni ribarski brod na Jadranu.

– Ovakvih brodova je malo, najprije ovakve gradnje, a i sa ovoliko godina. A ovaj brod je cili obnovljen. On ni star k’o drvo, on je star po godini rođenja, a drvo to je sve obnovljeno - kaže Šime pogledavajući na brod.

Nije samo kapetan Šime emotivno vezan za svoj brod nego i član posade – Velimir Bačić. Iako je prošlo gotovo mjesec dana od havarije još uvijek su svježe slike.

Vrlo zahtjevnu akciju izvlačenja Atlanta s morskog dna vodili su ronioci tvrtke Sub-Mission. Ivan Cokarić iza sebe ima veliko iskustvo, no svejedno su pripreme trajale nekoliko dana.

– Sama akcija podizanja trajala je dan i pol. On je bija položen na livi bok, dosta je bija u nepovoljnom položaju, ali to smo ispravljali i zato nam se akcija i protegla u drugi dan. To smo ispravljali lagano tijekom dizanja, kaže Ivan.

Drago kad iz mora spasi bilo koji brod.

– Ovaj mi je posebno drag baš zbog toga što je dio povijesti hrvatskoga ribarstva - ističe Ivan.

A možda se baš zbog toga i ostvari zamisao da Atlant postane muzejski primjerak ili barem brod koji će ponovno zaploviti u znanstvene svrhe.

Vladimir Šetka

PROČITAJTE JOŠ:

Pijavica kod Iža potopila ribarski brod!
IŽ - Ribarski brod Atlant potonuo je jutros ispred punte Parde, najjužnijeg rta otoka Iža. Doznajemo da je havariji kumovala pijavica. Zasad još nemamo službenih informacija o događaju jer traju izvidi Lučke kapetanije Zadar i Ministarstva mora, no potvrđeno nam je da je posada spašena. Aplikacija…
FOTO Sedam članova posade spašeno pri potonuću plivarice kod Iža
Nema stradalih i ozlijeđenih u prevrtanju i potonuću ribarskog broda kod otoka Iža, sada je i službeno potvrdilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o havariji koja se dogodila jutros, a o kojoj je jutros izvijestio Morski HR. Sedam članova posade uspjeli su neozlijeđeni napustiti brod prije…