SVETI STJEPAN Zaplovio prvi vatrogasni brod na otoku Korčuli

KORČULA – Na otok Korčulu je stigao prvi vatrogasni brod. Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Smokvica doniralo ga he Ministarstvo financija – Carinska uprava.

Riječ je o brodu SAS-VEKTOR CROLINE 38 PATROL izgrađenom 2012. godine od stakloplastike, a do sada je pod imenom Sv. Matej IV bio u službi Carinske uprave Dubrovnik. Duljina broda je 10,6 m, širina 3,65 m a pokreću ga 2 motora CUMMINS QSB 5,9 od 425 KS svaki. Putna brzina broda je 26 čvorova a maksimalna 36 čvorova.

Foto: DVD Smokvica

Brod će se koristiti za prijevoz vatrogasaca na požarište, traganje i spašavanje na moru, protupožarno izviđanje te za sve ostale zadatke koji se postave pred nas. Planirano je opremanje broda vatrogasnim topom kako bi se omogućila sposobnost gašenja plovila morem i pjenilom, a do tada će brod biti opremljen priručnim sredstvima za gašenje. Također je planirano i opremanje broda branama za sprječavanje onečišćenja na moru.

Foto: DVD Smokvica

Brod je stacioniran na sredini otoka, u Brni, te u najkraćem roku može djelovati u akvatoriju otoka Korčule i Lastova, a prema potrebi i dalje.

Foto: DVD Smokvica

U čast Sv. Stjepana, jedinog sveca koji u Brni ima svoju crkvicu i vatrogasni brod je ponio isto ime.

Foto: DVD Smokvica

Korčulanski vatrogasci iskoristili su priliku, pa zahvalili Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstvu financija bez čije velike pomoći projekt vatrogasnog broda na Korčuli ne bi bio moguć.

I.B.