Švedski ulagač zainteresiran za tvrtku "Elektro-vode" - sazvana hitna sjednica Gradskog vijeća Malog Lošinja

CRES/MALI LOŠINJ - "Elektro-voda" je posljednjih godina u financijskoj krizi te je raspisan javni poziv za njenu dokapitalizaciju. Vezano za taj postupak i kupnju zgrade u vlasništvu tvrtke, sazvana je hitna sjednica Gradskog vijeća Malog Lošinja.

Grad Mali Lošinj zatražio je pravno mišljenje odvjetnika nakon raspisivanja javnog poziva skupštine tvrtke "Elektro-voda" dana 2. prosinca 2022. za dokapitalizacijom, što je rezultiralo javljanjem jednog ponuditelja iz Švedske. Gradsko vijeće Cresa potom je donijelo odluku o osnivanju povjerenstva na vrijeme od tri mjeseca za analizu poslovanja tvrtke.

"Elektro-voda" ima sjedište u Cresu, no u vlasništvu je "Komunalnih usluga Cres-Lošinj". Radi se o poduzeću u zajedničkom vlasništvu gradova Cresa i Malog Lošinja s jednakim udjelima.

U utorak, 3. siječnja tekuće godine, Gradsko vijeće Malog Lošinja većinom glasova donijelo je zaključak o protivljenju dokapitalizaciji, ali je dalo suglasnost za pripremu novog javnog poziva. Zatraženo je, osim toga, sazivanje skupštine tvrtke "Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj" radi utvrđivanja eventualne odgovornosti člana uprave Nevena Kruljca vezano za kupnju zgrade u vlasništvu "Elektro-vode".

U ime Grada Malog Lošinja nastupio je riječki odvjetnik Igor Koren koji je rekao da je "Vodoopskrba i odvodnja" sklopila ugovor o kupnji zgrade u Cresu od "Elektro-vode" bez prethodne suglasnosti skupšine tvrtke. Naveo je da je ugovor pravno valjan, ali nije u okvirima društvenog ugovora. Smatra, osim toga, da javni poziv za dokapitalizaciju nije bio raspisan transparentno i kako predviđa zakon.

Nakon žustre rasprave zaključci su usvojeni većinom glasova te je dogovoren budući sastanak dvoje gradonačelnika, Nevena Kruljca i odvjetnika Igora Korena.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

DOSTA IM JE KAMPERA Na Cresu postavljena visoka rampa - automobili će moći slobodno prolaziti
Gradu Cresu je dozlogrdilo, pa su odlučili napraviti nešto protiv kampera koji dođu besplatno ljetovati na njihov otok. - Danas je učinjen korak naprijed ka spriječavanju ilegalnog kampiranja na području Pišća, Dražice i dalje prema zelenoj lanterni - postavljena je visoka rampa koja će onem…