Švedska i Finska izvele zajedničke zračne i pomorske vježbe

Nakon što su u srijedu izvele zajedničke zračne i pomorske vježbe u Baltičkom moru, Švedska i Finska su u priopćenju istaknule da je cilj razviti sposobnost zemalja za izvođenje zajedničkih operacija u kratkom vremenu.

Iz Švedske su u manevrima sudjelovali brodovi i lovci JAS-39 “Gripen”, kao i postrojba signalnih postrojbi. Iz Finske je u vježbi sudjelovao lovac F-18 Hornet i brod. U vježbama je sudjelovala i tzv. teleratna bojna čiji je posao elektroničko ratovanje.

Vježbe su bile dugo planirane, međutim, prema riječima zamjenika zapovjednika jedinica za brzo reagiranje švedskog ministarstva obrane Jonasa Vikmana, u sadašnjim realnostima suradnja dviju zemalja na vojnom području posebno je aktualna. Dan prije, zapovjednik švedskih oružanih snaga Mikael Byden rekao je da je prijetnja Švedskoj u pozadini ruske operacije u Ukrajini povećana i da to utječe na aktivnosti vojske.

U priopćenju za javnost švedski ministar obrane Peter Hultqvist naglašava da je vježba važan korak u jačanju nacionalne obrane.

– Vlada čiji sam član i dalje inzistira na sankcijama Rusiji, podršci Ukrajini i jačanju Švedske. Vježbe s Finskom važna su mjera za jačanje naše obrane. Uvježbavajući interakciju vojnih snaga sa susjedima, povećat ćemo našu sposobnost zajedničkog djelovanja ako je potrebno – rekao je švedski ministar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Četiri ruska borbena zrakoplova narušila švedski zračni prostor nad Baltičkim morem
Rusija otišla korak dalje – Zaprijetili Švedskoj i Finskoj!
STRAH OD RUSKE INVAZIJE Ruski brodovi u Baltičkom moru, Švedska i Danska šalju vojsku