Svečano otvorenje šetnice 'Črni Vrh' s pogledom na Bakarski zaljev

BAKAR - Ove subote dođite na otvorenje šetnice 'Črni Vrh' ponad Bakarskog zaljeva i uživajte u očaravajućem pogledu na Bakarske prezide.

Imate li već plan za nadolazeći vikend? Što kažete na šetnju do Črnog Vrha iznad Bakarskih Prezida?

Naime, ove subote, 29. travnja u 09:30 sati, Turistička zajednica Grada Bakra svečano će otvoriti šetnicu Črni Vrh i interpretacijski kutak na lokalitetu Takala.

Foto: TZ Grada Bakra

Prije nego što krenete puteljkom na prapovijesnu gradinu, obavezno zastanite na samim Prezidima. Dosad ste mogli uživati u pogledu na Bakarski zaljev i diviti se nepreglednom suhozidu dok vam se u glavi roje pitanja: kako je ovaj krajolik dobio oblik? Tko je sve ovo izradio? Zašto baš ovdje?

Sada vas na licu mjesta čekaju odgovori na ta i druga pitanja na novim interpretacijskim pločama. Zahvaljujući toj novosti, putnici namjernici će lako saznati zanimljive podatke o vinogradu i njegovom slavnom proizvodu - Bakarskoj vodici.

Foto: TZ Grada Bakra

Nakon upoznavanja Bakarskih prezida, vrijeme je da se uspnete uređenom šetnicom Črni Vrh. Nekoliko interpretacijskih tabli oplemenilo je stazu. Otkrit će vam što je uopće gradina, upoznati vas s biljem koje dočekuje korake znatiželjnih šetača i sa šarmantnim mjestom Praputnjakom koje svojim izduženim oblikom privlači pažnju s obližnjih obronaka, pozivaju iz turističke zajednice.

Foto: TZ Grada Bakra

Pridružite se svečanom otvorenju šetnice u subotu 29. travnja u 09:30 sati na Bakarskim prezidima. U 10 sati počinje i posebna interpretacijska šetnja 'Uspon u prapovijest'. Šetnju će voditi veliki poznavatelj Bakra i okolice Bore Štrbac. Besplatna je i dobrodošli su svi znatiželjnici, pod uvjetom da ne zaborave čvrstu obuću, sigurnu za boravak u prirodi. Sama aktivnost nije fizički zahtjevna jer je riječ o blagom i kratkom usponu.

Ako se ne stignete pridružiti svečanom otvorenju, istražite šetnicu nekom drugom prilikom uz pomoć tihih, ali rječitih, interpretacijskih ploča.

Projekt uređenja šetnice 'Črni vrh' i postavljanja interpretacijskih tabela na lokalitet 'Takala' financijski su pomogli: Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Kvarnera.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Radionice obnove bakarskih prezida se nastavljaju
Iznad Bakarskog zaljeva traju radionice obnove bakarskih prezida. Riječ je o vjerojatno najstrmijim vinogradima na Jadranu koji su zasađeni još u antičko doba. Udruga Praputnjak krenula je u njihovu obnovu 2001. i do sada su uređena dva hektara vinograda Takala. Težak je to i mukotrpan po…