Svečano obilježena 40. obljetnica DVD-a Rovinjsko Selo 1982 - Gradi se i Novi Vatrogasni Dom

ROVINJ - U subotu je uz mnogobrojne uzvanike iz javnog i političkog života Rovinja i šire, kao i mnoštvo kolega vatrogasaca Rovinjštine, Istre, Hrvatske, ali i pobratimljenog njemačkog grada Leonberga, Dobrovoljno vatrogasno društvo Rovinjsko Selo 1982 proslavilo svoju 40. obljetnicu u mjesnom Domu kulture.

Svečana sjednica prigodno je započela državnom, županijskom i vatrogasnom himnom, a minutom šutnje prisutni su odali počast svim preminulim vatrogascima.

S poviješću mjesnog DVD-a goste je pobliže upoznao njegov predsjednik, Emil Radovan, dotaknuvši se i željenog Vatrogasnog Doma. Naime, prve dvije godine Društvo je djelovalo bez vlastitog prostora, nakon čega od tadašnje mjesne zajednice dobiva na korištenje prostor u prizemlju društvenog doma. Danas su prostori koje koriste pretijesni i nedostatni za daljnji razvitak Društva, stoga je njihova želja da naredne obljetnice dočekaju u novim prostorima.

- Svjesni smo da, iako se naš grad može pohvaliti opremljenošću i standardima iznad državnog prosjeka kako Javne vatrogasne postrojbe tako i našeg Dobrovoljnog društva, uvjete u kojima djelujete moramo dodatno poboljšati. Imajući to na umu obnovili smo nedavno vozni park Javne vatrogasne postrojbe, a prethodno smo nabavili novo vozilo i za ovo vatrogasno društvo. No, najvažniji projekt – na kojem intenzivno radimo te koji je među prioritetima ove administracije – svakako je izgradnja novog Vatrogasnog Doma za koji smo nedavno ishodovali i građevinsku dozvolu. Vjerujemo kako ćemo tom investicijom dati dodatan vjetar u leđa vašem djelovanju. Planovi su veliki, ali ih namjeravamo i realizirati - u svom je govoru istaknuo rovinjski dogradonačelnik David Modrušan.

Četrdesetu obljetnicu čestitao im je i županijski zapovjednik Dino Kozlevac rekavši kako je izazove lako rješavati kada svi funkcioniraju organizirano, kao ekipa, ali i više od toga – kao „jedna fameja”.

Čestitke i prigodne darove primili su i od ostalih kolega vatrogasaca, pa tako i predstavnika iz Leonberga od kojih su nedavno tijekom “Dana grada Rovinja u Leonbergu” povodom prijateljstva dugog tri desetljeća, dobili vatrogasni kamion.

Ova je visoka obljetnica zaključena odlikovanjima i priznanjima koje su uručivali županijski zapovjednik Dino Kozlevac, zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Rovinj i JVP-a Rovinj, Evilijano Gašpić, predsjednik PVZ-a Rovinj, Dragan Poropat, kao i tajnik PVZ-a Rovinj, Sandro Žufić.

Podijeljene su vatrogasne spomenice za deset, dvadeset i četrdeset godina aktivnosti, te spomenica vatrogasni veteran, zatim brončane vatrogasne plamenice, kao i brončane i srebrne vatrogasne medalje, a na kraju su uručene i plakete gostima.

Kao iznenađenje za kraj, podijeljene su još dvije zahvalnice članovima DVD-a koji za Društvo imaju posebnu vrijednost. Nagrađeni su tako, za svoju požrtvovnost i trud, Marko Modrić i Rino Brajnović.

Svečana skupština održana je uz sponzorstvo Grada Rovinja-Rovigno, njegove Turističke zajednice i „Valalte“.

I.G.