Sve više gostiju traži drugačiji odmor – Na scenu stupa ruralni turizam

CAVTAT – U Cavtatu se do nedjelje održava Međunarodni kongres posvećen ruralnom turizmu. U sklopu kongresa, najuspješnijim gospodarstvima i manifestacijama bit će dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Skup svega najboljeg u ruralnom turizmu počeo je s konavoskim nošnjama, plesom i pjesmom. Nagrada suncokret ruralnog turizma dodijelila se deveti put, a laureatima ona znači izuzetno puno.

– Ruralne sredine s dobrom ponudom i isključivo domaćim proizvodima velika su prilika za održivi turizam u Hrvatskoj. S globalnom pandemijom sve više gostiju je počelo tražiti drugačiji odmor. To znači da su turisti počeli tražiti manje destinacije, drugačije destinacije, one manje napučene, manje poznate – govori Kristian Staničić, direktor glavnog ureda HTZ-a. Traže destinacije koje razvijaju i komponentu održivosti, koje čuvaju okoliš i gdje turisti mogu pronaći zdravu hranu, aktivnosti na otvorenom, sve vrste outdoor aktivnosti i naravno doticaj s lokalnim stanovništvom, kao i doživjeti tradiciju, piše HRT.

Dobar primjer su i kulturne rute kao što su Plemićka ruta u Virovitičko-podravskoj i Frankopanska ruta u Primorsko-goranskoj županiji.

– Otvaranjem novih mogućnosti u ruralnom turizmu mi zapravo možemo povećati i prihode od turizma budući da ćemo tako privući potpuno drugačiju klijentelu – objašnjava profesor odnosa s javnošću Božo Skoko.

Dobar primjer ulaganja su Konavle, koje su kroz petnaestak godina potpuno izmijenile turističku ponudu Juga Hrvatske.

– Bilo je dvanaest obitelji 2008. kad smo se okupili kao društvo, a 2010. formirali udrugu, koji su se bavili ruralnim turizmom, a danas u udruzi imamo 62 člana – govori Ivo Mujo, agroturizam Konavle.

Hrvatska obiluje ruralnim područjima bogatim tradicijom a sad je zadatak tradiciju otkriti gostima iz čitavog svijeta a poruka je s kongresa u Cavtatu da smo na dobrom putu.

Z.G.