Sve je više klizišta zbog promjene klime – Na obali je nekoliko kritičnih točaka

RIJEKA – Klizišta su, uz potrese i poplave, jedna od tri najveće prirodne nepogode čije se posljedice u svjetskim razmjerima mogu iskazati u tisućama izgubljenih života i milijardama eura šteta svake godine. Na to ukazuje izložba postavljena na riječkom Korzu.

U organizaciji Hrvatske grupe za klizišta, a u sklopu programa ovogodišnjeg Festivala znanosti, na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Živjet s klizištima“. Na izložbi je izloženo 35 fotografija koje je snimilo 24 autora iz 8 zemalja. Autori fotografija znanstvenici su i inženjeri, a fotografije su nastale prilikom njihovih susreta s klizištima.

Foto: Klizište Brus u Istri/Sanja Dugonjić Jovančević

Izložba je nastala kao popratni događaj 1. Regionalnog simpozija o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji koji se održao u Zagrebu 2013. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog konzorcija za klizišta (ICL) i regionalne Jadransko-balkanske istraživačke mreže za klizišta Međunarodnog konzorcija za klizišta (ICL ABN). Izložba se nakon održanog simpozija preselila na Građevinski fakultet u Rijeci.

Stručnjaci ističu da se masovna klizišta sve češće pojavljuju kao posljedica intenzivnih oborina, a na znanstvenicima je da razvijaju alate i mjere koje bi omogućile život s ovakvim opasnostima, a uz minimalne štete. Što se grada Rijeke tiče, opasnost od klizišta prisutna je samo mjestimično i to izvan izgrađenog područja.

Foto: Klizište Grohovo/Sanja Dugonjić Jovančević

– U našoj neposrednoj blizini nalaze se neka od najvećih klizišta u Hrvatskoj, središnji dio doline od Pašca do Lukeža prekriven je starim klizištima u jednoj od najvećih koncentracija na svijetu. Posljednje veće klizište Riječani su otkrili 2014. godine, kada je ono potpuno uništilo jednu prometnicu, a na istom području imali smo još dva klizišta, jedno otkriveno 1750. godine nakon velikog riječkog potresa i jedno 1881. godine kada je selo Grohovo zatrpano – istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Inače, klizište Grohovo najveće je aktivno klizište na hrvatskom dijelu jadranske obale, a smješteno je na sjeveroistočnoj padini doline Rječine.

Surova realnost je takva da klimatske promjene uslijed kojih dolazi do sve intenzivnijih oborina već ostavljaju traga, osobito duž Jadranske magistrale.

Foto: Klizište Grohovo/Željko Arbanas

Ova popularna prometnica česta je “žrtva” ove elementarne nepogode nakon svake jače kiše, što nerijetko ugrožava i obližnja naseljena mjesta. Jedno od njih je i Posedarje, gdje je prije nekoliko godina uslijed pojave odrona i klizišta bilo ugroženo više desetaka kuća.

K.B.