Sve je spremno za 4. izdanje Krka polumaratona

ŠIBENIK – Početkom listopada, s prvim bojama jeseni, u Nacionalnom parku Krka održat će se među atletičarima sve popularnija polumaratonska utrka. Otvorene su prijave za utrku koja će se održati 2. listopada.

Start utrke i njezin format ostali su isti kao i prijašnjih godina – trči se od Eko kampusa “Krka” u Puljanima do amfiteatra Burnum. Za sve kojima je polumaraton preveliki izazov, na rasporedu je i FunRun utrka na 5,6 km te penjačko-trkački izazov – kruna cara Trajana, a za što nagradu dobivaju oni koji najbrže savladaju uspon iz kanjona rijeke Krke kod slapa Brljan.

Foto: krka.run

Startni paket za svakog trkača, uz ostalo, uključuje ulaznicu za Nacionalni park „Krka“ koja se može iskoristiti u vikendu utrke, a dostupna je i Arheološka zbirka u Eko kampusu „Krka“ koja se može posjetiti neposredno prije starta u Puljanima. Kao i prethodnih godina, osiguran je prijevoz autobusima iz Skradina, Šibenika i Drniša. Podjela startnih paketa bit će u petak, 1. listopada 2021. u ispostavi JU „NP Krka“ u Drnišu i neposredno pred utrku u subotu.

Prijave su otvorene do ponedjeljka, 27. rujna 2021. putem službene web stranice 4. Krka polumaraton – Nacionalni park Krka. Zbog epidemioloških mjera i preporuka, ukupan broj trkača ograničen je na 300 (150 za polumaraton, 150 za FunRun), a utrka je organizirana bez prisustva gledatelja.

Atraktivna staza polumaratona prolazi autohtonim mjestima prepunim starih kamenih kuća i suhozida u podnožju Promine, spušta se u kanjon Krke pored Brljanskog jezera i potom uspinje prema amfiteatru Burnum, vojnom logoru antičkog Rima, gdje je i cilj utrke.

Foto: krka.run

Na tih 21 098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke.

K.B.