Sve je spremno za 19. izdanje Međunarodne regate Sveti Duje

SPLIT – U svečanoj atmosferi Galerije Meštrović, najavljeno je 19. izdanje Međunarodne veslačke regate Sveti Duje. Središnji događaj ovogodišnje Regate održat će se u subotu, 25. rujna, a centralna pozornica bit će splitska Riva koja će ugostiti tri veslačke utrke.

U 11:00 sati, vesla će ukrstiti legende Oxforda, Cambridgea i Splita. U 11:30 sati na rasporedu je studentska utrka Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, a kao vrhunac u 12:00 sati, uslijedit će repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine, kad će na Rivi veslati zlatna i brončana olimpijska postava, odnosno osmerci Velike Britanije i Hrvatske.

Legendarni Luka Grubor koji će u subotu poslovno odijelo privremeno zamijeniti s onim veslačkim, sa zadovoljstvom je najavio Regatu:

– Poseban fokus u izdanju ove Regate bit će na utrkama na Rivi s dodatnim dvobojem Splita i Zagreba koji će obogatiti trkački program. Ali isto tako, taj datum se poklapa s 21. godišnjicom osvajanja medalje hrvatskog, a i britanskog osmerca na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine, gdje ćemo imati svojevrsnu reprizu i revanš tog finala. Ne znam gdje na svijetu se ikad još jednom okupio hrvatski osmerac, a kamo li njihovi rivali iz Sydneyja. Također, Split je uvijek bio sastajalište vrhunskih veslača i vrhunskih akademika i profesionalaca. Dosad se to događalo na neformalnom nivou, a sad bih htjeli napraviti jedan Meet up, razgovor o tome kako sport oblikuje karijere, međusobno naučiti jedni od drugih kako bismo omogućili jedan kontinuirani prijenos znanja novim studentima i novim generacijama sportaša.

Proslavljeni splitski olimpijac Nikša Skelin, u subotu očekuje jako zanimljive dvoboje:

– Ove godine nas čeka jedna Regata koja će biti specifična jer osim utrka na Rivi, imat ćemo obilježavanje godišnjice olimpijskih medalja, zlatne Velike Britanije i brončane Hrvatske. To će biti jedan revanš, poravnavanje dugova koji uvijek među veslačima vise, iako smo mi svi prijatelji van čamca. Nadam se da će nas podržati i vrijeme i publika i da ćemo napraviti veslački spektakl.

– Riva će u subotu okupiti legende veslačkog sporta, ekipe koje su osvajale i osvajaju brojna europska i svjetska priznanja, ali prije svega ih veže neraskidiva emocija i ljubav prema veslanju, Splitu, Dalmaciji. Stoga, dođite i budite dio Regate Sveti Duje! – pozivaju organizatori ove regate.

D.G.