Sve informacije o trošenju javnog novca od sad dostupne i Makaranima

MAKARSKA - Makarska se i službeno pridružila mreži gradova koji su implementacijom web platforme Otvoreni grad svim građanima omogućili uvid u trošenje javnog novca.

Naime, od danas, svi građani putem web stranice Grada Makarske imaju uvid u sve isplate grada Makarske i pravnim i fizičkim osobama, potvrdio je gradonačelnik Zoran Paunović na današnjoj konferenciji za novinare podsjetivši da je upravo transparentnost trošenja gradskog novca bilo jedno od njegovih glavnih obećanja u predizbornoj kampanji kroz program ,,Zelena, održiva, digitalna i transparentna Makarska''.

- U zadnje godinu i pol, pa i dvije godine, često smo spominjali transparentnost i obećali da će svaka kuna potrošena iz gradskog proračuna biti transparentna. To smo obećali i to smo napravili uvođenjem platforme Otvoreni grad koja je od danas dostupna svima. Uz I-transparetnost implementirali smo još dva modula - Financijske kartice preko kojeg će građani imaju uvid u stanje svojih računa kao i Digitalni obrasci koji će značajno pojednostavniti proces administrativne komunikacije s gradom. Ovim putem želim zahvaliti našim partnerima, izrađivačima web platforme Otvoreni grad Libusoft Ciccom d.o.o. s kojima paralelno radimo i na drugim procesima koji će doprinijeti cjelokupnoj digitalizaciji gradske uprave - istaknuo je u uvodnom dijelu gradonačelnik Zoran Paunović te novinarima prezentirao rad aplikacije.

Web platforma Otvoreni Grad dostupna je na Internet stranici Grada Makarske na poveznici https://makarska.otvorenigrad.hr/ a zasad su u sklopu platforme implementirana tri modula I-transparentnost, Financijske kartice i Digitalni obrasci.

Za I-transparentnost nije potrebna nikakva autentifikacija, ulazi se jednostavno preko web stranice Grada kroz poveznicu Otvoreni grad, a koja se nalazi u sklopu linka Komunikacija s građanima. Za pravne osobe vidljive su sve isplate od 2017. do danas, a za fizičke osobe od 1. siječnja 2023.  Kroz postojeći izbornik uplate se mogu pretraživati po različitim kategorijama.

U sklopu aplikacije Otvoreni grad implementiran je i modul Financijske kartice koji građanima omogućava uvid u njihove obveze, nezatvorene uplate, storna, odobrenja, tj. cjelovitu financijsku sliku između Grada i građanina. Osim uvida postoji mogućnost i plaćanja iz udobnosti vlastitog doma putem 2D barkoda i Internet bankarstva, a za korištenje modula obavezna je prethodna autentifikacija. Kada građanin po prvi put pristupa financijskim karticama preko NIAS-a, od uspješne registracije pa do prikaza podatka mora proći 24 sata, dodatno je pojašnjeno na današnjoj konferenciji. To nije pravilo Grada nego način na koji državni sustav funkcionira s obzirom da se radi o financijskim podacima. U ta 24 sata NIAS sustav verificira OIB građanina koji je podnio zahtjev sa podacima Grada Makarske što dokazuje da je ovaj sustav u potpunosti siguran.

Modulu Digitalni obrasci  također će se pristupati putem sustava Egrađanin, a o dostupnim obrascima za pojedine usluge građani će biti pravovremeno obaviješteni. Ono što je važno i za financijske kartice i za digitalne obrasce je da će se usluge ostvariti online putem i da neće biti potrebe za dolazak u Gradsku upravu, javljaju iz Grada Makarske.

I.G.