Sutra tužnih 15 godina od kornatske tragedije

VODICE/TISNO - Petnaest godina prolazi od najveće vatrogasne tragedije u novijoj povijesti Hrvatske. U gašenju požara na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. teško je stradalo 13 vatrogasaca. Dvanaestorica su poginula na mjestu događaja ili preminuli u bolnici.

Obitelji se ne mire sa službenim objašnjenjem pogibije/ foto: Vatrogasci 193/Facebook

Jedini preživjeli je, tada 23-godišnji, Frane Lučić iz Tisnog.

U Vodicama je jučer mimohodom lokalnih vatrogasnih postrojbi počelo obilježavanje još jedne tužne obljetnice. Počast smrtno stradalim vatrogascima odali su i piloti 855. protupožarne eskadrile HRZ-a preletom kanadera iznad grada, piše HRT.

Kod spomenika stradalima postavljena je maketa helikoptera koji je kobnog dana letio nad Kornatom i crne kutije iz te letjelice, kojoj se naknadno gubi svaki trag.

-Naša poruka koju smo htjeli pokazati je ta da se crna kutija izvadila iz helikoptera na dan nesreće i ona se do dana današnjeg nakon 15 godina nije našla i postavlja se pitanje zašto je uopće nestala - rekao je Matija-Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a Vodice.

Dio obitelji stradalih vatrogasaca i dalje misli kako ih je - zalio kerozin iz helikoptera. Službeno, prema stručnjacima, kornatskoj tragediji kumovale su različite verzije 'rijetke prirodne pojave' - eruptivni požar, izgaranje nehomogene plinske smjese te požar s eruptivnim efektom.

Sud je u slučaju protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice odbacio mogućnost da su vatrogasci stradali zbog djelovanja kerozina. Slavica je u međuvremenu pravomoćno oslobođen i tužit će državu.

Novih optužnica protiv odgovornih za tragediju nema.

No, obitelji ne odustaju od traganja za istinom ni nakon 15 godina. Podnijeli su ustavnu tužbu i zahtjeve Europskom sudu za ljudska prava.

Hrvoje Gunjača