Sutra stroga policijska kontrola na području Šibensko-kninske županije

ŠIBENIK – Policija je najavila da će u srijedu provoditi strogu kontrolu vozača, odnosno poštuju li prometne propise i koriste li sigurnosni pojas. Kažnjavat će sve koji se ne budu pridržavali prometnih propisa, a osobito će motriti recidiviste.

Preventivno-represivna akcija provodit će se na području PU Šibensko-kninske u vremenu od 10 do 15 sati. U policiji ističu kako je osnovni cilj akcije evidentirati i sankcionirati nekorištenje sigurnosnog pojasa, jer to je najčešće u prometnim nesrećama rezultira smrtnim ishodom ili teškim tjelesnim ozljedama. Sankcionirat će se i nekorištenje zaštitne kacige na motociklima, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i slično, a posebno će kontrolirati recidiviste.

Policija će nadzirati vozače na lokacijama koje se statistički pokazuju kao “crne točke” odnosno mjesta na kojima se događa najveći broj prometnih prekršaja.

Loša je vijest da se u prvih 5 mjeseci ove godine bilježi porast broja prometnih nesreća u odnosu na isti period lani. Ove godine zabilježena je 291 nesreća, dok je 2020. taj broj iznosio 246.

Osim povećanja broja prometnih nesreća, policija je ove godine zabilježila i veći broj prometnih prekršaja -od 7117 prekršaja, čak 1260 odnosi se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, dok je lani taj broj iznosio 964. Podaci su to koji su naveli policiju da pojača kontrole nesavjesnih vozača, kako bi, kažu, osigurali sigurno odvijanje cestovnog prometa.

Iz PU šibensko-kninske također podsjećaju da će od 16. do 22. lipnja pojačano kontrolirati vozače na alkohol i droge, što je dio Plana aktivnosti organizacije Europske mreže prometne policije-ROADPOL na području država Europske unije.

K.B.