Sutra se prvi put obilježava Međunarodni dan žena u pomorstvu – Ima ih manje od 2% u svjetskoj pomorskoj industriji

SPLIT – Sutra je Međunarodni dan muzeja, a prvi put obilježit će se i Međunarodni dan žena u pomorstvu na inicijativu Međunarodne pomorske organizacije UN-a. Tim povodom splitska Matejuška postaje mjesto neobičnog performansa posvećenog upravo ženama pomorcima.

Izvest će ga Matea Šabić Sabljić, vizualna umjetnica i autorica instalacije BRODI/ONA, u suradnji s partnerskom institucijom Hrvatskim pomorskim muzejom Split i udrugom HULU Split. Naziv performansa je PORINUĆA i on je nastavak umjetničke intervencije koju je autorica održala tijekom 41. Splitskog salona u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, a u kojem je upozorila na izostanak ženskog prisustva u muzejskim motivima koji se odnose na moreplovstvo i brodogradnju.

Foto: Matea Šabić Sabljić

U postav su se umetnule po obliku arhetipske brodice – njih šest – vlastoručno izrađene od nađenog drvenog materijala (objet trouvé), te premazane epoxy smolom. Paralelno s njima muzej su osvojile nove, po autoričnim subjektivnom ključu ispisane muzeološke legende, svojevrsni uljezi u stalni muzejski postav, ukazujući da u pomorstvu itekako ima mjesta za žene. Ispisujući linije kontinuiteta, na porinuću će se vijoriti i 122 zastavice s imenima i kratkim biografskim opisima 122 pomorske heroine kroz povijest, ali i sadašnjost, informirajući javnost o njihovim istraživačkim, navigacijskim, inžinjerskim i aktivističkim pothvatima.

Brodi/ona porinuće posveta je svim ženama koje su se oduprijele višestoljetnim zabranama i predrasudama po kojima je “žena nesreća na brodu”. Vrijedi napomenuti da iako je nakon niza stoljeća ženska ravnopravnost i pravo na jednako školovanje izboreno, žene sudjeluju s manje od 2 % u svjetskoj pomorskoj industriji.

Ova performativna akcija koja će se održati na Matejušci s početkom u 18 sati, osim što daje na vidljivosti mnogim lokalno i internacionalno prešućenim i zaboravljenim povijestima, prvenstveno je posveta onima koje su krčile putove za nas, te solidarizacija s onima koje u tome ustraju i danas, gradeći tako bolja mora i bolja sutra.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Proglašen Međunarodni dan žena u pomorstvu