Sutra se otvara kulturno-povijesna staza Lukorana

PREKO – Organiziranim usponom na najviši vrh otoka Ugljana – Šćah, sutra se službeno otvara kulturno-povijesna staza Lukoran. Riječ je o stazi koja, kažu,  povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti, a sve je na čak 5 jezika opisano i na interpretacijskim pločama duž staze.

Staza je duga oko 1,5 km te povezuje naselja Mali i Veliki Lukoran. Početak je kod Ljetnikovca De Ponte u središtu Maloga Lukorana odakle ide prema seoskoj Vrulji te dalje trasom staroga javnoga puta Strada publica u smjeru brda Trpinjin, na čijem se vrhu može razgledati Kulturno-povijesna cjelina Trpinjin s ostacima tradicionalne suhozidne arhitekture kao reprezentativni primjer krajolika suhozida.

Šćah se nalazi na 286 metara nadmorske visine s kojega se pruža spektakularan pogled – s jedne strane se vide Zadar i Velebit, a s druge strane Kornati i ostali otoci zadarskog arhipelaga.

Najviši vrh otoka Ugljana kroz povijest je imao strateški značaj, a na njemu se nalaze i ostaci građevina iz željeznog i rimskog doba.

J.K.