IZNIMNO OPASNO VRIJEME! Sutra crveni meteoalarm za gotovo cijeli Jadran

Vrlo jaka i olujna, a podno Velebita i orkanska bura, razlog je za najviše upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda. Sutra je naime za gotovo cijelo područje Jadrana uključen crveni meteoalarm, što znači da bi vrijeme moglo biti i po život opasno!

Na Jadranu još vjetrovitije, također ponajviše u najoblačniju subotu, tijekom koje će bura biti i orkanska, barem na udare, dok će na jugu prevladavati slabije jugo. Osim povremene kiše, ponegdje i snijega, od nedjelje će biti i sunčanih razdoblja, ali uz temperaturu zraka nižu ne samo od dosadašnje, nego i od prosječne za doba godine, prognoza je Zorana Vakule.

Vakula: “Hladnoću će na Jadranu pojačavati bura, za vikend olujna, lokalno na udare i orkanska”
Nakon dugotrajnog, čak jednomjesečnog iznadprosječno toplog razdoblja, u mnogim krajevima čak i rekordnog, često praćenog južinom, u kojem su temperaturni “minusi” bili rijetki i mali - sljedećih dana valja nam se prilagoditi zimskim uvjetima i hladnoći. Srećom, za razliku od nedavnih toplih ekstre…

DHMZ tako upozorava na jaku i vrlo jaku, mjestimice olujnu buru. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). Podno Velebita olujna i orkanska bura s najjačim udarima vjetra 130-200 km/h!

Ponegdje moguća susnježica i snijeg te stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito podno Velebita. Moguća poledica. Visina snijega do 5 cm.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZABIJELIO SE BRAČ Prve ovogodišnje pahulje na otoku!
Najviši vrhovi otoka Brača zabijelili su se prvi put ove godine, ali i zime. Padalo je na Vidovoj gori, najvišem brračkom vrhu, a snijeg se i zadržao. Temperature su iznad nule, ali se zasad snijeg na vrhu zadržao. - Nakon dugotrajnog, čak jednomjesečnog iznadprosječno toplog razdoblja, u mn…