SUROVA REALNOST Pogledajte što plastika čini morskim životinjama

SAD je najveći svjetski zagađivač mora plastikom, pokazalo je najnovije izvješće Nacionalne akademije za znanost, inženjerstvo i medicinu. Iako čine manje od 5% svjetske populacije, Amerikanci daleko više stvaraju plastičnog otpada nego što ga recikliraju.

Izvještaj koji pokazuje stravičan razmjer nekontroliranog trošenja plastike pokazuje da svaki Amerikanac u prosjeku godišnje stvori oko 130 kilograma plastičnog otpada. Na drugom mjestu su stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva s godišnjim prosjekom od 98 kilograma po glavi stanovnika, dok je na trećem mjestu Francuska s 43 kilograma plastičnog otpada po stanovniku.

U izvještaju, koji je naručio američki Kongres, stoji da u oceanima svake godine završi oko 9 milijuna tona plastičnog otpada, što znači da svake minute u more bude izbačen kamion smeća. U moru završi i plastika iz tla, koju ispiru padaline, a najbolji primjer toga je Španjolska sa svojim beskrajnim plastenicima uz samu obalu iz kojih plastika odlazi u Mediteransko more.

Ako se zagađenje nastavi ovim tempom, količina plastike bačena u ocean mogla bi do 2030. godine doseći 53 milijuna tona godišnje što je polovica ukupne težine ribe koja se godišnje izlovi u oceanu.

Upravo su morske životinje najčešće žrtve ljudskog nemara i potpune nebrige za morski okoliš. Pokazuje to i snimka koju je na društvenim mrežama podijelila tajlandska instruktorica ronjenja Nat Senmuang. Tijekom jednog zarona u blizini grada Phuketa uočila je ribu koja se bori s disanjem unutar plastične vrećice. Bez njezine intervencije sirota životinja bi sigurno uginula.

– Vrijeme je da zaustavimo ovaj nered. Sama reciklaža nije dovoljna. Treba smanjiti upotrebu plastike korištenjem višekratne ambalaže. I to hitno jer plastika se obično koristi jednom, a traje vječno – upozorava ova instruktorica ronjenja.

K.B.