Suradnjom Specijalne bolnice i Grada Rovinja otvoren moderni bazenski kompleks

ROVINJ - Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekolicinom u cijeloj Europi. Ima pomično dno na tri staze te alarmni sustav koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje.

U Rovinju je 14. ožujka otvoren prvi gradski i lječilišni bazenski kompleks čime su rovinjski sportaši dobili adekvatan prostor za treninge. Istovremeno je omogućeno daljnje proširivanje usluga Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat Rovinj-Rovigno'.

Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekolicinom u cijeloj Europi. Ima pomično dno na tri staze u inoxu te alarmni sustav koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje. I sve to zahvaljujući investiciji od 68 milijuna kuna koju je u cijelosti osigurao Grad Rovinj.

Pomično dno povećava fleksibilnost i funkcionalnost bazena u razne svrhe, jer omogućuje da jedan bazenski spremnik prihvati nekoliko aktivnosti istovremeno ili na različitim dubinama, piše Istra24.

Osim toga, bazen ima ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju sva kretanja korisnika bazena i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće.

Drugi dio bazenskog kompleksa čini terapijski bazen dimenzija 12,60 m x 6 m s morskom vodom, koji je upravo zbog smanjenih dimenzija radi bolje kontrole fizikalne terapije, namijenjen isključivo pacijentima Rovinjske Bolnice.

Radi različitog sastava bazenske vode (slatka i morska) bilo je potrebno podići dvije zasebne strojarnice. Strojarnice su projektirane najsuvremenijim pristupom uz posebnu pažnju na korištenje obnovljivih izvora energije. Tako se za grijanje i hlađenje vode i prostorija koriste toplinske pumpe uz kogeneraciju struja-prirodni plin, te integraciju sa solarnim panelima za grijanje vode.

Ostatak dijela bazenskog kompleksa čini dvorana za hidroterapiju u kojoj se nalaze Hubbard kade namijenjene teže pokretnim pacijentima u kojima se izvode masaža i vježbe, galvanske kupke, te kade za podvodnu masažu, kao i potpuno nova dvorana za fizikalne vježbe i provođenje fizikalne terapije površine 180 m2.

Pogledajte VIDEO.

B.K.