ARGOS Suradnjom ribara i dionika iz područja akvakulture do uspješnog upravljanja i zaštite Jadranskog mora

ZADAR - U sklopu prekograničnog projekta ARGOS, Zadarska županija - Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo  i EU fondove, organizirala je znanstvenu konferenciju iz područja akvakulture 20. travnja 2023. godine u  prostorima Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije. Konferenciju  je otvorio Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove naglasivši  kako Zadarska županija proizvodi oko 63% od ukupne proizvodnje u akvakulturi u Republici Hrvatskoj.

Valentina Šebalj, predstavnica Ministarstva poljoprivrede, predstavila je Nacionalni plan razvoja  akvakulture za razdoblje do 2027. godine, a Mauro Cosolo, predstavnik vodećeg partnera projekta,  naglasio je važnost konferencije koja omogućuje povezivanje hrvatskih i talijanskih dionika u svrhu  razvoja akvakulture na Jadranu.

Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije

U uvodnom dijelu konferencije predstavljeni su rezultati projekta, a u drugom dijelu raspravljalo se o provedenim istraživanjima i inovacijama iz područja akvakulture. Na konferenciji su prisustvovali  predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, Instituta za oceanografiju i  ribarstvo, Centra za istraživanje mora Rovinj (IRB) i tvrtke CROMARIS te znanstvenici iz Italije i Crne Gore.  

U sklopu projekta, Zadarska županija opremila je eksperimentalni centar akvakulture za edukaciju i  razmjenu iskustva talijanskih i hrvatskih dionika te mogućnosti prijenosa specifičnih postupaka i znanja  uzgajivačima akvakulture.

Nabavljena oprema za recirkulacijski uzgoj školjkaša sastoji se od bioreaktoraza uzgoj jednostaničnih algi i opreme za pokusno mrjestilište i pokusni uzgoj školjkaša u recirkulaciji s  uređajem za filtraciju, biofiltraciju i sterilizaciju vode. Opremanje ovakvih eksperimentalnih centara te  stvaranje prekogranične mreže s hrvatske i talijanske strane Jadrana ključno je za aktivnu i kontinuiranu  međuregionalnu razmjenu iskustava i znanja iz područja akvakulture.

Glavni cilj strateškog projekta ARGOS je uspostaviti zajednički okvir upravljanja u kojemu će sve institucije  nadležne za ribarstvo i akvakulturu na programskom području djelovati kao cjelina u upravljanju i zaštiti  zajedničkih bioloških resursa, pod znanstvenim vodstvom Jadranskog savjetodavnog odbora (AAC).  Odbor čine znanstveni stručnjaci, gospodarski subjekti te predstavnici relevantnih institucija iz područja  ribarstva i akvakulture s obalnog područja Hrvatske i Italije.

Projekt ARGOS sufinancira se iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014- 2020., a ukupan proračun projekta iznosi 5.725.155,00 EUR-a, od čega je sredstvima ERDF-a  sufinancirano 85%, dok je proračun Zadarske županije 429.425,00 EUR-a. Provedba projekta započela je  1. travnja 2020. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine.

Vodeći partner je Regija Friuli Venezia Giulia iz Italije, a partnerstvo projekta većinom je sastavljeno od  lokalnih i nacionalnih vlasti te instituta i istraživačkih centara s obje strane Jadranske obale.

Sponzorirani sadržaj