Supetar je proglašen sigurnim mjestom za žene

Odlukom Gradskog vijeća, na prijedlog gradonačelnice Ivane Marković postao jedan od desetak hrvatskih gradova koji je usvojio rezoluciju o proglašenju svoga teritorija sigurnim mjestom za žene.

Grad Supetar obvezuje se na aktivan rad na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja.

- Rezolucija koja nosi taj naziv obvezuje Grad Supetar na donošenje i aktivno provođenje niza mjera kojima bi cilj bio dodatno zaštiti žene od nasilja, aktivno i promptno raditi na uvođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz istovremenu beziznimnu osudu svakog oblika rodno uvjetovanog nasilja uz osiguranje potpune i ravnopravne uključenosti žena u te procese, osigurati izravan i neprekidan pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje u obitelji i seksualno nasilje, osigurati brzu reakciju nadležnih tijela u svrhu evidentiranja slučajeva rodno uvjetovanog nasilja bez ikakve diskriminacije uz definiranje i osiguranje mjera za djelotvornu i hitnu zaštitu žrtava i njihove djece te ostalo koje će osigurati veći stupanj zaštite i sigurnosti za život žene u zajednici - otkrila je Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra.

Čak 31 % žena u Europi doživjelo je fizičko nasilje, 5 % ih je silovano u zemljama Europske unije, a oko 50 žena svaki tjedan izgubi život u rodno uvjetovanom nasilju, dok 43 % žena je doživjelo neki oblik psihološkog nasilja od strane intimnog partnera, pri čemu se procjenjuje da se nasilje i dalje u velikoj mjeri ne prijavljuje. Nužno je stoga, smatraju u Supetru, doprinijeti suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama pretvaranjem svih područja u sigurna mjesta za žene.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Makarska proglašava se sigurnim mjestom za žene
Grad je predložio nove mjere kojima će se zaštititi žrtve nasilja kako bi ova sredina postala pozitivan primjer ostalima. - Rezolucija o proglašenju Makarske sigurnim mjestom za žene, o kojoj će ovog petka odlučivati makarski gradski vijećnici, naglašava posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama i predstavlja značajan korak prema