Suočavanje NP Brijuni s utjecajem klimatskih promjena i uključivanje društva

BRIJUNI – Javna ustanova Nacionalni park Brijuni poziva građane na glasanje mjera s ciljem ublažavanja utjecaja klimatskih promjena.

Nacionalni park Brijuni među prvim je institucijama u Hrvatskoj koja će prepoznati i provoditi mjere ublažavanja utjecaja klimatskih promjena. Na spomenutom projektu, JU NP Brijuni surađuje sa sedam država Mediterana, s ciljem udruženja Ustanova i lokalnih zajednica u ekosustavnom upravljanju, što je ključno za održavanje funkcije morskih zaštićenih područja. Ustanova svojom ulogom i značajem ima mogućnost, ali i obavezu, okupiti široki krug sudionika, kako bi zaštita bila što veća.

Kroz niz aktivnosti te razmjenom znanja i iskustva, Javna ustanova NP Brijuni je, zajedno s ostalima koji sudjeluju izradila prijedlog od 15 mjera za ublažavanje klimatskih promjena. Kako bi rezultati bili što efikasniji, JU NP Brijuni poziva sve građane da sudjeluju u glasanju te iznesu svoje mišljenje, prijedloge i komentare putem obrasca na OVOJ POVEZNICI.

Glasanje je otvoreno do 31 ožujka 2022. Predložene mjere koje dobiju najviše glasova, Javna ustanova NP Brijuni primijeniti će u svom dosadašnjem upravljanju te time ublažiti utjecaj klimatskih promjena.

– Klimatske promjene su prirodan proces, ubrzan čovjekovim djelovanjem. Nažalost, one se ne mogu zaustaviti, no mogu se djelomično usporiti. Stoga zahvaljujemo svima koji će sudjelovati u glasanju kako bi se što uspješnije s njima suočili i promptno djelovali – poručuju iz našeg najsjevernijeg otočnog nacionalnog parka.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nacionalni park Brijuni u borbi s klimatskim promjenama
Nacionalni park Brijuni ispisao je povijest kao najnoviji Blue Park na svijetu