Šumski požari haraju Sredozemljem: Toplinski val ne popušta, temperature do 47

Tisuće vatrogasaca nastavljaju se boriti s požarima u Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj, dok toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja, piše BBC.

Portugalske vlasti kažu da je najmanje 238 ljudi umrlo od vrućine tijekom prošlog tjedna, a u sjevernom Portugalu. Pilot je poginuo kad se njegov kanader srušio u području Foz Coa, blizu španjolske granice.

Požari haraju područjima francuske jugozapadne regije Gironde, gdje je evakuirano više od 12.000 ljudi.

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i traju dulje zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek

Svijet se već zagrijao za oko 1,1C od početka industrijske ere i temperature će nastaviti rasti osim ako vlade diljem svijeta ne naprave oštre rezove u emisiji ugljika.

Francuska meteorološka služba prognozirala je za nedjelju temperaturu do 41 stupnja u dijelovima juga zemlje, a novi toplinski rekordi predviđaju se za ponedjeljak.

Kasno u subotu u još 22 područja, uglavnom duž atlantske obale, proglašena je visoka narančasta uzbuna.

Stanovnica jugozapadne Francuske opisala je šumske požare kao “post-apokaliptične”.

– Nikad prije nisam ovo vidjela – rekla je Karyn, koja živi blizu Teste-de-Bucha, novinskoj agenciji AFP.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su požari dosad spalili 10.000 hektara zemlje i pohvalio “izvanrednu hrabrost” vatrogasaca.

Organiziraju se spašavanja životinja, ali to je spor proces.

– Sve je išlo tako brzo – i požar je bio velik – rekla je Manon Jacquart za BBC. Evakuirana je u srijedu rano ujutro iz kampa u kojem radi, a spavala je u skloništu u blizini La Teste-de-Bucha, na zapadnoj obali Francuske.

– Samo sam zabrinuta, bojim se… Pokušavam biti jača koliko mogu, ali nisam dobro… Želim zaboraviti ovaj tjedan – rekla je.

Temperature porasle do 47 stupnjeva

Od utorka su temperature porasle do 47 stupnja Celzija u Portugalu i iznad 40 u Španjolskoj, sušeći raslinje što dodatno raspiruje požare. Portugalski meteorološki prognostičari kažu da će se temperature nastaviti kretati iznad 40 prije nego što idući tjedan padnu.

Žarišta požara u Portugalu su sjeveroistočno od grada Porta. Požari su ove godine uništili 30.000 hektara zemlje – najveću površinu od ljeta 2017., kada je Portugal pretrpio razorne požare u kojima je poginulo oko 100 ljudi.

Gemma Suarez, španjolska poljoprivrednica evakuirana iz Casas de Miravete, jecajući je rekla novinskoj agenciji Reuters: “Kakva noć. Nismo spavali cijelu noć. Socijalni radnik je došao po mene i po mog starijeg ujaka. Proveli smo noć u Navalmoralu, ali nismo uopće spavali. Nikada nisam vidjela tako veliki požar.”

U južnoj Španjolskoj, turisti na plaži u Torremolinosu gladali su velike oblake dima kako se dižu u brdima, gdje je nekoliko zrakoplova gasilo požar.

Ashley Baker, Britanac koji živi u Mijasu, rekao je za BBC da se vatra činila opasnijom u petak, no od tada ju je vjetar odnio s njegovog područja.

Zrakoplovi su ispuštali tvar koja usporava vatru, dok helikopteri lete do obale, donoseći morsku vodu kako bi ugasili plamen.

– Ima oko 40 kuća u našem području, svi su bili stvarno nervozni i stajali su vani ili na balkonima i gledali to – rekao je Baker.

– Čak i sada ima požara na vrhovima planina. Udaljili su se, jako mi je laknulo.

Pogođeni su i drugi dijelovi Sredozemlja. U Italiji je vlada proglasila izvanredno stanje u isušenoj dolini rijeke Pad – najduža rijeka u zemlji na nekim mjestima tek da postoji.

U Grčkoj, vatrogasci se bore s požarima u području Feriza, oko 50 km jugoistočno od Atene i u blizini Rethymna, na sjevernoj obali Krete. Sedam sela je evakuirano blizu Rethymna.

U sjevernom Maroku nekoliko je sela moralo biti evakuirano jer su požari zahvatili pokrajine Larache, Ouezzane, Taza i Tetouan. Jedno selo je potpuno uništeno u oblasti Ksar El Kebir, a najmanje jedna osoba je poginula u požaru, prenosi N1.

Hina