SUMARTINSKA ŠKOVACERA '23. - U eko akciji očišćeno podmorje i posađeno ukrasno bilje

SUMARTIN - U Sumartinu, najistočnijem mjestu na Braču, 29. travnja 2023. godine održala se velika, sada već i tradicionalna, ekološka akcija uklanjanja otpada s morskog dna i s plaža, a od ove godine i sadnja ukrasnog bilja i sređivanja zelenih površina.

Udruga sv. Martin, koju čine mještani -mladi i oni koji se tako osjećaju, organizirala je veliku eko-akciju čišćenja otpada i sadnje bilja.

Članovi udruge sv. Martin su u suradnji s Podvodno istraživačkim klubom Mornar iz Splita čistili sumartinsku obalu i podmorje.

Ove godine Ekološka akcija trajala je dva dana, te su ronioci „Mornara“, njih 20, zajedno s brojnim volonterima, uglavnom mještanima Sumartina, uklonila tri velika kontejnera krupnog otpada iz podmorja i nebrojene vreće smeća s plaža. Također, vrijedne ruke volontera okopale su đardine na rivi i zasaditi ukrasno bilje i cvijeće.

Akcija je bila veoma uspješna, zahvaljujući brojnim volnterima, a za sve sudionike bio je organiziran ručak ribljeg menija zahvaljujući donaciji 20 kg svježe oborite ribe i ribljih pašteti.

- Iskoristila bih ovu priliku, i u ime organizatora akcije, od srca zahvalila ponajprije svim volonterima i sudionicimaakcije, našim sumještanima, te odazvanim roniocima prijateljskog kluba Mornar! – kaže nam Sara Radić predsjednica udruge sv. Martin, te dodaje:

- Veliku ulogu u održavanju i podržavanju akcije zaslužni su redom: „Sardina d.o.o.“ koja je donirala frišku ribu, „Jadrolinija“ koja je osigurala  besplatan prijevoz svih ronioca, Općina Selca i Turistička Zajednica  općine Selca koji su doprinijeli donacijom cvijeća i alata, grafički studio „Pixera“, vlasnici Olive tree ville koji su ustupili besplatan smještaj, a posebno, ova akcija nebi bila moguća ni bez onih koji se uvijek odazovu svakoj akciji pa i ovoj - naši ribari, koji ustupe svoje batane, roštilje, kamione i sve drugo što nam je potrebno!

Ovaj događaj organiziran je u duhu ideje širenja zajedništva i  povezivanja s drugim ljudima koji dijele iste vrijednosti i ciljeve, a to su ljubav prema prirodi i želja da je sačuvamo za buduće generacije. Također, rezultatima akcije voljeli bismo motivirati i druge da više vode brigu o okolišu, jer jedino zajedno možemo učiniti razliku i ostaviti traga u  očuvanju našeg okoliša, te pružiti dobar i pozitivan primjer drugima, posebice mlađim generacijama, kažu iz Udruge sv. Martin.

I.B.